NA KOSU SE ODRAŽAVAJU PROBLEMI SA FUNKCIJAMA U ORGANIZMU

NA KOSU SE ODRAŽAVAJU PROBLEMI SA FUNKCIJAMA U ORGANIZMU

 

 

 

 

 

Disbalans i problemi sa funkcijama u organizmu mogu da se odraze na koži, ali i kosi. Budući da je sve u tijelu povezano, ovaj dio tijela može da otkije mnogo toga o zdravlju.

Ako kosa opada više nego što je uobičajeno ili raste sporije, ne treba odmah pomišljati da je u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, ali svakako da je najbolje da se analizama provjerite stanje organizma ukoliko ovaj problem traje duži vremenski period.

Manjak gvožđa

Opadanje kose je često znak manjka gvožđa. To je važan nutrijent za mnogobrojne tjelesne funkcije, ali i za zdravu kosu. Ako primijećujete da znatno više kose opada prilikom pranja ili kada se češljate, to može da bude znak anemije.

 

 

 

 

 

Manjak vode

 

 

 

 

Ako vam kosa ne raste brzo koliko mislite da treba ili se brzo masti, pokušajte da pijete više vode. Vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti, jer ona čini 25 odsto težine kose. Ako ne unosite dovoljno vode, kosa lako može da dehidrira, krajevi kose da se unište, a koža glave da počne da proizvodi više ulja.

 

 

 

 

Nedostatak nutrijenata

Ishrana je najvažniji način unosa nutrijenata, što znači da njihov izostanak može da bude krivac za lošiji kvalitet kose. Ako vam dlaka gubi sjaj ili je lomljiva, obratite pažnju na to šta jedete. Pokušajte da unosite više svježeg voća i povrća, kao i proteina, da biste ojačali kosu i povratili joj sjaj.

 

 

 

 

 

Tiroidna žlijezda

Tiroidni hormoni regulišu folikule kose, dok nizak nivo ovih hormona može da zaustavi regeneraciju folikula. To može da dovede čak i do opadanje cijelih pramenova kose. Istanjivanje kose i veća lomljivost dlake nego inače, mogu da ukažu na probleme sa tiroidnom žlijezdom.

 

 

 

 

 

Hormonske promjene

Trudnoća, postnatalni period i perimenopauza su periodi kada dolazi do velikih hormonskih promjena, a opadanje kose je često povezano sa tim. Kako je nivo estrogena niži u periodu posle porođaja i u perimenopauzi, kosa tada sporije raste. To može da djeluje kao opadanje kose, jer kosa više nije gusta kako je nekada bila.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,066 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *