Muči vas nesanica ? Napravite prirodni “prah za spavanje”.

Muči vas nesanica ? Napravite prirodni “prah za spavanje”.

Slikovni rezultat za sleep

 

 

Iako se ne preporučuje u većim količinama, sol pomaže reducirati glavobolju, pojačati imunitet, podići razinu energije tijela, uravnotežiti razinu seratonina i elektrolita u tijelu i još mnogo toga.

Sol, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana. Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Matt Stone, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

 

 

 

Šećer i sol djeluju kao “baterije” za stanice: glukoza osigurava izravan dotok goriva u mitohondrijima, a ravnoteža natrija u međustanične tekućine omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije.

Ove obje hranjive tvari su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizuje tijelu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnima noću. Sol je također kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti izvan kontrole.

Dakle, ako se možete sjetiti da pomoću ova 2 hranjiva sastojka možete koristiti kao terapijske alate za upravljanje stresom, oni vam se stvarno ne bi trebali činiti nezdravim ili zastrašujućim.

I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat na ovaj način, ima upravo suprotan učinak.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, osobito između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkulira tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcioniranju hormona stresa, objašnjava Matt Stone.

Kako napraviti Uspavljujući prah?

Omjer soli i šećera prema Matt Stoneu treba biti 1:5.

Najbolje je koristiti nerafiniranu morsku (ili himalaysku) sol i kvalitetni sirovi smeđi šečer tipa rapadura ili muscovado. Ako nemate to, poslužit će i obična sol i šećer.

Pomiješajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.

 

 

 

Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i kašičicom (ili prstima) pod jezik stavite, poput lijeka, mali prstohvat te mješavine soli i šećera da se lagano otopi.

Stone ovo naziva “magičnim prahom za spavanje” i poput lijeka, ovaj čarobni prah poštedjet će vas nesanice!

 2,008 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *