Možda niste znali: MUŠKE SUZE SU KRUPNIJE OD ŽENSKIH!

Možda niste znali: MUŠKE SUZE SU KRUPNIJE OD ŽENSKIH!

Na učestalost plakanja utiče stres, suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osim bazalnih suza za zaštitu očiju, javljaju se i refleksne i emocionalne.

 

 

 

 

 

Plačete bez razmišljanja o prirodi suza i njihovim osobinama. A trebalo bi, s obzirom na to da postoje tri vrste, u zavisnosti od njihove svrhe.

 

 

Bazalne suze služe za zaštitu očiju i stalno su prisutne.

Refleksne se javljaju kao odgovor na fizičke iritacije, kao u slučaju sjeckanja crnog luka, upadanja trunke u oko, dima, nečeg ljutog…

Emocionalne se javljaju u trenucima tuge i radosti.

 

 

 

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija naveli su nekoliko karakterističnih razloga za plač:

Ustanovljeno je da na učestalost plakanja utiče stres, tačnije tjeskoba koju određena osoba u tim trenucima osjeća. Učestalo plakanje može da bude i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osjećaju tuge.

Iks hromozomi su razlog zašto žene češće plaču u odnosu na muškarce. S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nježnijeg pola treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcu je lakše nego ženi da ih obriše ili prikrije.

 

 

 

Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u prosjeku spavaju između četiri i pet sati s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,268 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *