Mogli biste se iznenaditi: Što će vam se dogoditi ako prestanete piti kavu?

Mogli biste se iznenaditi: Što će vam se dogoditi ako prestanete piti kavu?

Užitak. Relaksacija. Ritual. A nekima i pravi porok. Sve je to omiljeni napitak milijuna ljudi – kava.

S obzirom na broj onih koji istinski uživaju u ispijanju ovog gotovo čarobnog napitka, ne čudi što samo rijetki primjećuju negativne posljedice izazvane upravo kavom.

Iako, vjerujemo, niste razmišljali o prestanku konzumiranja ovog crnog tekućeg zlata, nakon što otkrijete kakve bi posljedice odricanje od kave moglo imati na vas, sve bi se moglo promijeniti. Nećemo se iznenaditi ako upravo prestanak pijenja omiljenog napitka postane jedna od vaših novogodišnjih odluka.

Ako se na to odlučite, evo što vas čeka.

 

 

Povećanje libida

Da. Dobro ste pročitali. Vaša jutarnja (budimo realni i ona popodnevna, pa i večernja) kava itekako ima veze s događanjima u vašoj spavaćoj sobi (ili bilo gdje drugdje).

Iako vas kofein u pravilu opušta pa bi bilo očekivano i da pozitivno djeluje na libido, priča je ponešto drugačija. Naime, znanstvenici tvrde kako bi smanjenje unosa kave u organizam moglo jako dobro utjecati na vaš seksualni život. Vrijedi probati, zar ne?

 

 

 

Promjene raspoloženja

Ok, ovo nije super stvar, ali samo je još jedan u nizu dokaza da kofein uvelike utječe na vas. Prvih desetak dana mogli biste se osjećati poprilično neraspoloženo.

Naime, odvikavanje od kave može uzrokovati i depresiju, anksioznost, vrtoglavice, simptome slične onima gripe, nesanicu i mnoge druge nimalo privlačne stvari. Ipak, nakon svega toga uslijedit će samo pozitivne stvari. Obećavamo.

Kako biste smanjili takve promjene raspoloženja, ne preskačite doručak i ne zaboravite se hidratizirati tijekom cijelog dana. U vodi je spas!

Mogli biste izgubiti na težini

Istraživanje Sveučilišta Duke pokazalo je da je svakodnevna konzumacija kofeina u kavi, čaju ili drugim napitcima kod ispitanika povećala dnevne razine šećera za gotovo 10 posto. To istovremeno znači veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Osim toga, osobito ako volite kavu sa šećerom i mlijekom (ili još gore šlagom), u njoj se nalaze brojne skrivene kalorije. Odvikavanjem od kave možete izbaciti stotine kalorija iz svoje prehrane u samo jednom danu.

 

 

 

Bolje ćete spavati

Iz istog razloga iz kojeg vas kofein navečer drži dugo budnim, on vas i ujutro budi. Nimalo iznenađujuće, istraživanja su dokazala da kava čak i šest sati prije odlaska na počinak može poremetiti san.

Iako ćete se na početku vjerojatno osjećati umorno i iscrpljeno, dugoročno ćete početi bolje spavati.

 

 

 

Vaš organizam će tražiti alternativu

U vidu hrane, naravno, osobito ako ste pili zašećerenu kavu.

No umjesto da se bacite na unos praznih kalorija, imajte spremne bademe i čaj od mente. Oni će stabilizirati razinu šećera u krvi, ali i pomoći da otklonite umor i  povratite energiju.

 

 

 

Moguće su glavobolje

Kao pravi ljubitelj kave, sigurno ste se već susreli s glavoboljama uzrokovanim neispijanjem omiljenog napitka. Prestankom pijenja kave, tijelu oduzimate adrenalin i dopamin, koji djeluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnima. Umjesto toga osjećat ćete utjecaj adenozina, hormona zaduženog za odmor i umor, pa i glavobolju. Kako biste to izbjegli, ne bi bilo loše postepeno smanjivati količinu kave umjesto da je naglo prestanete konzumirati.

 

 

 

 

index fit

 1,488 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *