Mirnes Ajanović još jednom završio stvar – KOVID POTVRDE neće se primjenjivati ni u BPK Goražde

Mirnes Ajanović još jednom završio stvar – KOVID POTVRDE neće se primjenjivati ni u BPK Goražde

VTP potvrde, koje bi svi uposleni u javnim i zdravstvenim ustanovama morali posjedovati kako bi dokazali da su vakcinirani, preboljeli COVID-19 ili da imaju negativan test koji nije stariji od 48 sati, neće se primjenjivati ni u BPK Goražde.

Ovo je “Avazu” potvrdio ministar zdravstva BPK i predsjednik Kantonalnog kriznog štaba, Eniz Halilović, nakon što je ranije bilo najavljeno da će takve potvrde biti korištene od 20. decembra.

 

 

Halilović: FBiH odluku stavila van snage

 

– Na dan kada je održana sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK Goražde, na kojoj su članovi upoznati sa novim naredbama Vlade FBiH, takva naredba je bila na snazi na federalnom nivou. Naknadno je tu odluku FBiH stavila van snage, pa se automatski one neće primjenjivati ni u BPK Goražde – pojasnio je Halilović.

 

Vlada i Krizni štab BPK Goražde ne mogu se pozivati na naredbe Vlade Federacije BiH od 18. 11. 2021. godine koje su ukinute 2. 12. 2021. godine u odnosu na VTP Covid potvrde, a nakon što je advokat Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS – Bosanske stranke podnio krivične prijave protiv premijera i odgovornih lica Kriznog štaba i poduzeo broje pravne i političke aktivnosti koje su rezultirale ukidanjem diskriminatorske naredbe.

 

Ukoliko Vlada BPK Goražde bude djelovala protivno ukinutoj naredbi Vlade Federacije BiH i uvede sistem VTP Covid potvrda doći će do izvršenja krivičnog djela iz člana 177. – Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina Krivičnog zakona FBiH, za šta je za službena lica propisana zatvorska kazna od 1 do 8 godina. Uvođenje VTP Covid potvrda predstavlja kršenje odredbi i iz člana 179. – Protupravno oduzimanje slobode, člana 187. – Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, 193. – Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, člana 280. – Povreda prava iz radnog odnosa KZFBiH, kao i člana 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH, koji normira da je nezakonito različito postupanje prema građanima, uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti jednoj grupi građana u odnosu na druge.

 

Izvještaj sa press konferencije BOSS-a u povodu zvaničnog proglašenja Grada  Tuzla

 1,069 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *