MINISTARKA U HOLANDIJI KOJA JE KRITIKOVALA “NELOGIČNE” COVID-PASOŠE JE OTPUŠTENA!

MINISTARKA U HOLANDIJI KOJA JE KRITIKOVALA “NELOGIČNE” COVID-PASOŠE JE OTPUŠTENA!

Mlađu ministarku ekonomskih poslova Monu Keijzer otpustio je premijer Mark Rutte.

Njen zločin? Jeste taj, da je ona izrazila svoje mišljenje o “nelogičnosti” covid-pasoša u zemlji i da bi se Holandiija trebala “vratiti na staro”.

Ljudi koji se nadaju da idu u barove, kafiće, restorane i druga mesta od nedelje će morati pokazati dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili rezultate nedavnog negativnog testa. Sistem propusnica uveden je uprkos nedavnim masovnim protestima u Amsterdamu, a demonstracije protiv sada obaveznih pasoša za vakcine ponovo su održane u nedelju.

Kritike na šemu covid-pasoša došle su i od javnosti i od radnika u ugostiteljskom sektoru, ali i iz vlade. U intervjuu za novine Telegraf u subotu, Keijzer-ova je rekla da je “neobjašnjivo” da je potrebna propusnica, iako veliko otvaranje škola i univerziteta u Avgustu nije dovelo do povećanja broja hospitalizacija.

“Možete učestvovati u maratonu bez (propusnice), ali ako ćete jesti pecivo u trpezariji, morate ga imati “, izjavila je ona, dodajući da” to više ne može logički objasniti.”

 

 

 

“Ako završimo u društvu u kojem se moramo bojati jedni drugih dok ne pokažemo dokaze o primljenoj vakcini, tada se zaista morate počešati po glavi i zapitati se: ‘Je li to smer kojim želimo ići?”

Keijzer-ini komentari donieli su joj brzo otpuštanje iz Rutte-ovog kabineta. Nakon konsultacija sa svojim zamenicima i visokim ministrom ekonomije, najavio je u subotu da će Keijzer biti smenjena “sa trenutnim učinkom”.

Njeni komentari, rekao je, “nisu kompatibilni sa odlukama koje je nedavno donela vlada”.

Novine Algemeen Dagblad (AD) prenele su da su Rutte i njegov tim saznali za Keijzer-in intervju tek u petak kasno uveče, svesni stava koji moraju zauzeti, odmah su pristali da je otpuste. Prema izvorima AD-a, ministar nije očekivao da će je pustiti. Da je bila upozorena na posledice, rekla je, “dala bih ostavku.”

 

 

Demissionair kabinet ontslaat Mona Keijzer na uitspraken over coronapas -  NH Nieuws

Od uvođenja propusnice(covid-pasoša), mere socijalne distance u Holandiji gotovo su u potpunosti ukinute. Barovi i kafići moraju se zatvoriti u ponoć, a maske su i dalje potrebne u javnom prevozu i na aerodromima.

Otprilike 82% odraslih osoba koje ispunjavaju uslove u zemlji sada je potpuno vakcinisano, a slučajevi Covid-19 u stalnom su opadanju od jula. U svom intervjuu, Keijzer-ova je ukazala na visoku primenu vakcinacije, kao i na retkost ozbiljnih simptoma koji su trenutno prisutni, kao dokaz da pasoše o primljenim vakcinama treba ukinuti.

“Moramo se vratiti na staro”, rekla je ona.

Nulta Tačka/RT

 939 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *