MINISTAR ZDRAVLJA NJEMAČKE JE IZJAVIO: POTREBNO JE ČETVRTO UBADANJE PROTIV PREHLADE

MINISTAR ZDRAVLJA NJEMAČKE JE IZJAVIO: POTREBNO JE ČETVRTO UBADANJE PROTIV PREHLADE

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbach izjavio je u sredu da će biti neophodna četvrta vakcinacija u borbi protiv pandemije koronavirusa zbog zaraznije “super mutant” varijante Omicron.

On je izjavio da je Nemačka naručila 80 miliona doza vakcine koju je napravio Pfizer-Biontech posebno za Omicron i da bi trebala stići u aprilu ili maju.

Nemačka je takođe naručila četiri miliona doza novoodobrene vakcine Novavax, koja se smatra prihvatljivijom za skeptike vakcine i 11 miliona doza nove vakcine Valneva, koja čeka dozvolu za stavljanje u promet, rekao je Lauterbach.

Vakcine Novavaxa stići će u zemlju u januaru, rekao je Lauterbach na konferenciji za novinare.

“Ofanzivna kampanja, dodatnih doza vakcina protiv covid-a, je naš najvažniji građevinski element u borbi protiv Omicrona”, rekao je ministar zdravlja.

Lauterbach je dao svoju podršku iza opšteg mandata vakcine, rekavši da bez njega ne bi bilo moguće dugoročno upravljati nadolazećim talasima infekcije.

Prema rečima Lotara Vilera, predsednika nemačkog Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti, Omicron će biti odgovoran za većinu infekcija koronavirusom u Nemačkoj u roku od tri nedelje.

“Božić ne bi trebao postati iskra koja pokreće požar  Omicrona”, rekao je šef RKI Lothar Wieler na istoj konferenciji za novinare, dodajući da bi ljudi trebali ograničiti kontakte na apsolutni minimum.

 

SPD lugt über den Tellerrand

 

 

Nulta Tačka/Reuters

 867 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *