MEDICINARI U SRBIJI NE MOGU NA POSAO AKO NISU VAKCINISANI ILI AKO NE URADE PCR TEST O SVOM TROŠKU ALI ONI I DALJE ĆUTE!

MEDICINARI U SRBIJI NE MOGU NA POSAO AKO NISU VAKCINISANI ILI AKO NE URADE PCR TEST O SVOM TROŠKU ALI ONI I DALJE ĆUTE!

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da će nevakcinisani lekari, koji su bili na odmoru ili imali slobodne dane, morati da rade PCR test o svom trošku. Izazvalo je to veliku buru u javnosti, budući da se ova odluka najpre pojavila u Kliničkom centru Kragujevac, čijim su stopama pošle još neke zdravstvene zstanove. Jedna od njih su opšte bolnice u Smederevu i Pančevu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Tako je u Smederevu osvanula odluka po kojoj se od zdravstvenih radnika traži da urade PCR test o svom trošku (košta 9.000 dinara), što je uslov za povratak na posao sa odmora ili slobodnih dana.

– Obaveštavaju se svi zaposleni, ako prethodno nisu vakcinisani, da su prilikom povratka na rad sa godišnjeg odmora ili drugog odsustva sa rada DUŽNI da o svom trošku urade PCR test (ne stariji od 48 sati), a ukoliko je isti negativan, mogu da se vrate na rad – navodi se u odluci v. d. direktora Opšte bolnice u Smederevu, a onda se i dodaje:

– Dužni su svi rukovodioci da prilikom povratka na rad zaposlenih iz OJ kojom rukovode, obavezno izvrše proveru i uvid da li je zaposleni koji nije prethodno vakcinisan uradio PCR test, pa ukoliko je isti negativan, mogu dozvoliti zaposlenom da se vrati na rad. Provera da li je zaposleni vakcinisan može se izvršiti tako što će zaposleni dostaviti svom rukovodiocu prvog dana nakon povratka sa godišnjeg odmora ili drugog odsustva sa rada fotokopiju potvrde o vakcinaciji, a ukoliko je ne poseduje kod sebe, dužan je rukovodilac da se radi provere obavezno obrati IT službi ustanove koja poseduje bazu podataka.

Odluke Opšte bolnice u Smederevu FOTO: Privatna arhiva

I to nije sve od odluka u Opštoj bolnici u Smederevu.

– Zaposleni koji nije vakcinisan, a prilikom povratka na rad nema negativan PCR test, NE MOŽE POČETI SA RADOM i dužan je rukovodilac da tog zaposlenog udalji sa posla, u kom slučaju će se to odsustvo smatrati neopravdanim odsustvom sa posla – navodi se u odluci i dodaje se:

– Dužni su svi rukovodioci OJ da telefonom ili na drugi pogodan način upoznaju zaposlene koji su trenutno odsutni sa rada po bilo kom osnovu, da su dužni da pri povratku na rad, ukoliko prethodno nisu vakcinisani, urade PCR o svom trošku. Dužni su svi rukovodioci OJ (načelnici, šefovi odseka, glavne medicinske sestre i vođe grupa radnika) da strogu poštuju ovu odluku, jer u protivnom čine povredu radne obaveze – navodi se u odlukama v. d. direktora Opšte bolnice u Smederevu, uz napomenu da je sve prethodno navedeno stupilo na snagu 14. jula.

Na isti način je postupilo i rukovodstvo Opšte bolnice u Pančevu, koje takođe od svojih zaposlenih, a koji prethodno nisu vakcinisani, traži negativan PCR test, o svom trošku, kako bi mogle da se vrate na posao.

Odluke Opšte bolnice u Pančevu FOTO: Privatna arhiva

– Nevakcinisano osobolje Opšte bolnice Pančevo, nakon odsustvovanja sa posla, ne može započeti na rad u ovoj ustanovi bez negativnog PCR testa (o svom trošku), koji ne sme biti stariji od 48 sati. Za sprovođenje ove odluke, zaduženi su direktor, načelnici, šefovi i glavne i odgovorne sestre službi/odeljenja. Pacijenti koji se leče u stacionarnim uslovima, ukoliko nisu prethodno imunizovani na SARS-CoV-2, potrebno je da u toku trajanja hospitalitacije, obavezno budu vakcinisani protiv bolesti Covid-19 – navedeno je u odluci.

 

 

 

 

 

nultatacka.rs

 1,057 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *