MARAMICE ZA SKIDANJE ŠMINKE: ŠTETA JE MNOGO VEĆA NEGO KORIST

MARAMICE ZA SKIDANJE ŠMINKE: ŠTETA JE MNOGO VEĆA NEGO KORIST

 

 

 

Iako ideja o jednopoteznom brisanju kompletne šminke sa lica zvuči sjajno, popularne maramice nisu tako dobre ako ih koristimo svakodnevno.

 

 

Evo na kojih šest načina one štete našem licu:

1. Isušuju kožu

Vlažne maramice i one za skidanje šminke najčešće sadrže alkohol, koji uklanja prirodna ulja i tako isušuje kožu.

Osim toga, one ne mogu da uklone svu šminku sa lica, pa kada nakon čišćenja lica ovim maramicama nanesete kremu, ona neće moći da djeluje u punom kapacitetu.

 

 

 

 2. Alergijska reakcija

Crvenilo i pigmentacija su vrlo česte posljedice korištenja ovih maramica, ali moguće su i teže komplikacije.

Ukoliko vam je koža osjetljiva, može doći čak i do pojave plikova. Zato je veoma važno čitati i sastav maramica na pakovanju.

 

 

 

 

 

 

3. Začepljuju pore i stvaraju mitisere

Paradoksalna je činjenica da ljudi koriste maramice kako bi se riješili viška masnoće, prljavštine i šminke, a nisu svjesni da upravo ovaj proizvod često može biti odgovoran za začepljene pore i pojavu mitisera.

 

 

 

 

4. Veza sa malignim bolestima?

Ono što ovim maramicama daje vlažnost najčešće su hemikalije. Neke studije pokazale su da parabeni, koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima, mogu biti povezani s nastankom raka dojke, jer imitiraju svojstva estrogena i mogu da ubrzaju rast malignih ćelija, piše Bright Side.

 

Prirodni sastojci za skidanje šminke: Ulja, aloe vera, mlijeko ...

 

 

5. Mogu da izazovu prerano starenje kože

Razlog je to što kada čistimo lice maramicom, pravimo grube pokrete koji koži ne prijaju, piše Stil.kurir.rs. Sve to polako dovodi do opuštene kože, bora i pigmentacije.

 

 

 

 

6. One ne mogu stvarno da očiste kožu

Estetičar poznatih i ekspert za zdravlje kože dr Rene Role kaže da kozmetičke maramice ne čiste kožu, već samo “razmažu bakterije, masnoće, šminku i prljavštinu svuda okolo”.

Prema njegovim riječima, maramice imaju moć da razlože molekule šminke, ali to je sve. Nikada neće moći da zamijene umivanje i detaljno čišćenje, koje je obavezno na dnevnoj bazi.

 

 

 

 

 

hayat.ba

 

 2,197 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *