MANIJACI ĆE DA ODLUČUJU! IDE LI ČETVRTA DOZA U SRBIJI?

MANIJACI ĆE DA ODLUČUJU! IDE LI ČETVRTA DOZA U SRBIJI?

Omikron soj svečano je stigao u Srbij, brojevi su u porastu, kao i panika ali i poznati histerični narativ a poslednje brojke pokazuju 5224 nova slučaja, čak 200 odsto više nego pre nedelju dana, a od ranije znamo da vakcine imaju vek trajanja ukoliko ih imaju i samo u slučaju kada ne izazivaju negativne efekte.

 

 

 

Razne studije objavljene u najpoznatijim medicinskim časopisima uticale su na to da se smanje meseci čekanja između druge doze i buster doze koju je u Srbiji primilo svega 25% stanovništva što je efekat dvogodišnjeg maltretiranja građana i jasnog nepoverenja nakon niza lažnih vesti i dezinformacija koje su stizale iz kriznog štaba i vrha države no to ne zaustavlja suludu ideju o četvrtoj dozi.

 

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže za „Blic“ da se već razgovora i o četvrtoj dozi upravo zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

-Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo.

Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza. U ovom trenutku Komitet za imunizaciju kao najstručnije telo u našoj zemlji sastavljeno od najvrsnijih stručnjaka virusologa, imunologa, epidemiologa, razmatra tu mogućnost.

ČETVRTA DOZA U SRBIJI! MIRSAD ĐERLEK: EVIDENTNO JE DA NAM JE POTREBNA I ČETVRTA DOZA

 

 

Evo vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima, i verovatno će i u našoj zemlji u zavisnosti od epidemijske situacije Nacionalni komitet doneti najbolju odluku, objašnjava dr Đerlek.

U ovom trenutku se i dalje razmišlja, dodaje on, i kaže da u ovom momentu nije još uvek ništa doneto, ali se svakako o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme.

Naime, prema poslednjim podacima u Srbiji je zaključno na dan 19. decembar vakcinisano ukupno 3.099.614 punoletnih građana. Od tog broja, tri doze vakcine primilo je svega 1.642.593 građana.

Što se tiče onih kojima polako ističe „treća“ doza, ono što je poznato od podataka je da je do 30. septembra treću dozu primilo 552.636 građana Srbije, a u prvoj polovini oktobra 199.413 građana, što bi značilo da bi negde od sredine januara do početka marta svoju četvrtu dozu, možda trebalo da primi 753.049 građana.

Šta mislite, koliko njih će pristati na četvrtu dozu?

 

 

 

 

NultaTačka

 759 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *