Ludilo u Hong Kongu: Morate dobiti prvi ubod prije 24. februara inače nećete moći kupiti ni hranu

Ludilo u Hong Kongu:  Morate dobiti prvi ubod prije 24. februara inače nećete moći kupiti ni hranu

Samo cijepljeni stanovnici Hongkonga moći će ući u trgovačke centre, tržnice, supermarkete i crkve prema shemi “vakcinacijske propusnice” koja će biti pokrenuta 24. veljače, objavila je u utorak izvršna predsjednica Carrie Lam Cheng Yuet-ngor.

Vlada će također zabraniti ljudima okupljanja među obiteljima koja uključuju više od dva kućanstva u privatnim prostorijama, rekao je Lam.

Ranije je vlada najavila da će necijepljenim osobama biti zabranjen ulazak na popis reguliranih prostorija uključujući restorane, teretane, kina, salone za masažu i centre za kozmetiku pod shemom propusnice za cjepivo.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak poslijepodne, Lam je najavila da će na popis reguliranih prostora biti dodano još šest prostora, uključujući trgovačke centre, mokre tržnice i druge tržnice, supermarkete, robne kuće, vjerske objekte i frizerske salone. Samo osobama koje su primile barem jedno cjepivo bit će dopušten ulazak na lokacije.

“Od 24. veljače, svatko tko ulazi u regulirane prostore mora koristiti aplikaciju Leave Home Safe i prezentirati svoju evidenciju o cijepljenju”, rekla je Lam.

 

 

2 out of 3 people would have a Covid-19 vaccine

 

Vjerski objekti poput hramova i crkava bit će zatvoreni od 10. veljače do puštanja u promet propusnice za cjepivo 24. veljače.

Vlada će također dodati javni prijevoz na popis reguliranih prostorija – što znači da se mogu postaviti ograničenja za putnike na posao – ali neće uvoditi nikakva ograničenja dok situacija to ne učini potrebnim, rekao je Lam.

“Cijepljenje nećemo učiniti obaveznim, ali ćemo ljudima napraviti da im bude jako nezgodno ako se ne cijepe”, rekla je Lam.

Rekla je da Omicron “neće čekati” i da još ima vremena da ljudi dobiju prvi ubod prije 24. veljače.

Također, među najstrožim mjerama SAR-a protiv Covida u dvije godine, ograničenje društvenog okupljanja bit će smanjeno na dvoje s četiri osobe od četvrtka.

Maksimalan broj dopuštenih večera za svakim stolom u restoranima tipa C bit će smanjen s četiri na dva, čime će biti jednaki restoranima tipa B.

Što se tiče restorana tipa D, za svaki stol mogu smjestiti najviše četiri osobe. Propusnicu za cjepivo pokrenut će ranije, već ovog četvrtka.

Maksimalna novčana kazna za prekršitelje Uredbe o prevenciji i kontroli bolesti (poslovni i prostori) (599F), kao što je kršenje ograničenja društvenog okupljanja i nenošenje maske, bit će udvostručena na 10.000 HK$ (što je otprilike jednako 10.000 HRK)

Upitana o tome kako se može provesti zabrana okupljanja proširenih obitelji i hoće li policajci biti ovlašteni ući u domove radi kaznenog progona, Lam je rekla da zdravstveni dužnosnici mogu dati dodatne detalje.

Osim izmjena zakona, Vlada će “administrativnim mjerama” osigurati da samo cijepljeni uđu u škole, sveučilišta, sve prostorije koje subvencionira Vlada i urede statutarnih tijela.

S obzirom na najnoviji razvoj epidemije, Odjel za slobodno vrijeme i kulturne usluge objavio je da je sajam cvijeća u Hong Kongu 2022., prvobitno planiran za održavanje od 11. do 20. ožujka u Victoria Parku, otkazan kako bi se smanjili društveni kontakti i rizik od širenja Covida-19 u zajednici.

 

 

 

IZVOR: thestandard.com.hk

 932 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *