Liječenje vinom kod vrućice, nefritisa, edema, krvnog pritiska… VINOM PROTIV STARENJA

Liječenje vinom kod vrućice, nefritisa, edema, krvnog pritiska… VINOM PROTIV STARENJA

Ampeloterapija je oblik liječenja, koji se zasniva na vinu; pored ostalog pomaže kod upale bubrega, edema, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti

 

 

Crno vino suzbija biološke mehanizme starenja i tako pomaže očuvanju mladosti. Osim toga, sadrži tvari koje mogu spriječiti nastanak tumora, naročito na crijevima i prostati. To još nije sve: grupa istraživača sa Univerziteta u Milanu otkrila je da pokožica crnog grožđa za 50 % smanjuje plućne upale, uzrokovane pušenjem.

Profesori Stefano Centanni i Pierachille Santus, docenti pneumologije na milanskom Univerzitetu tvrde da je već dugo poznato da crno vino sadrži antioksidanse. Upravo su zbog toga odlučili spomenute učinke testirati na slučajevima hronične upale pluća, tzv bronhopneumopatije, od koje obolijevaju prije svega pušači. Poznato je da pušenje zbog brojnih štetnih tvari, među koje spadaju i slobodni radikali, na plućima uzrokuje oksidacijski stres.

 

 

Terapija grožđem

 

Istraživači su eksperimentalno napravili tablete od pokožice crnog grožđa, a ona sadrži antioksidanse. Bolesnicima koji su se liječili klasičnim bronhodilatorima i antiinflamatorima prepisali su po tri tablete dnevno. Rezultati su bili vrlo zanimljivi. Klinički eksperiment pokazao je da su se upale pluća uzrokovane pušenjem smanjile za 50 posto. Istraživači iz Milana svoje su podatke kasnije objavili u jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa “American Respiratory and Critical Care Medicine”, te nakon toga privukli pažnju međunarodne naučne zajednice.

U međuvremenu je nastao novi oblik liječenja, zvan ampeloterapija. Izraz ampelos dolazi od starogrčkog jezika, a značenje mu je – vinova loza. Terapija pomaže u liječenju vrućice, nefritisa (upale bubrega), edema, visokog krvnog pritiska i kožnih bolesti. Izgleda da metoda ima pozitivan učinak i na kožu jer pomaže pri otklanjanju celulita. Ta će vijest razveseliti prije svega pripadnice nježnijeg spola koje muči taj vječni problem. Ampeloterapija nastala je u Francuskoj i proširala se po svijetu. Metoda, koje se provodi pod liječničkim nadzorom, zasniva se na korištenju grožđa. Kao što se na primjer, kod drugih različitih metoda koristi ljekovita voda ili blato (za obloge), kod ampeloterapije je ljekovita aktivna tvar grožđe.

 

 

Štiti prostatu i usporava starenje

Američka studija, koju je na bostonskom univerzitetu Harvard proveo profesor David Sinclair, otkrila je da najveće “zasluge” protiv starenja ima tzv. resveratrol. Profesor Silvio Garattini, priznati talijanski farmakolog i stručnjak svjetskog glasa, dodaje da je to molekula iz grupe flavonoida, koja se nalazi u pokožici crnog grožđa. S obzirom da resveratrol ima brojne pozitivne učinke na ćelije, već razmišljaju o tome da od njega proizvedu pravi lijek. Zna se, naprimjer, da smanjuje sljepljivanje krvnih pločica. a djelotvoran je, slično kao i aspirin, u liječenju tumora.

Resveratrol također blokira djelovanje molekule azaksinetana, odgovorne za nastanak tumora na crijevima. Farmakolozi već proučavaju kako bi resveratrol upotrijebili kao hemoterapeutik, iako još ne mogu sa sigurnošću potvrditi da će zaista djelovati poput svakog lijeka. Profesor izričito upozorava da se, uprkos svim provedenim studijama i pokusima, ipak radi o crnom vinu. Dakle, piću koje sadrži alkohol, pa ga stoga ne bi trebalo piti više od pola litre dnevno. Kontrola pijenja alkohola posebno vrijedi za mlade.

Što se tiče terapeutskih osobina flavonoida, treba spomenuti i istraživanje ekipe stručnjaka iz Bethesde u Marylandu, objavljeno u časopisu International Journal of Cancer gdje se doslovice navodi: “I sasvim male količine crnog vina štite od tumora prostate”. Klinička istraživanja su u toku, pa sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate.

 

 

 

RECEPT PROTIV CELULITA

Uz pomoć crnog vina možete smanjiti i naslage celulita. Evo recepta:

U kvalitetno crno vino (po mogućnosti staro najmanje pet godina i obavezno čuvano u tamnoj staklenoj boci) nakapati po 50 kapi tinkture bršljana. Ostaviti 8 dana, procijediti i ostaviti u hladni prostor. Obloge od gaze namočene u pripremljenu tekućinu stavljati na mjesta napadnuta celulitom i ostaviti najmanje 30 minuta.

 

 

 

 

 Kako prepoznati najbolje vino

Stručnjaci su sastavili nekoliko zlatnih pravila za prepoznavanje dobrog vina. Prva faza prepoznavanja dobrog crnog vina obuhvaća tri kategorije: jačinu, uravnoteženost i cjelovitost.

Jačina može biti niska, srednja ili visoka, a sve to zavisi od izgleda, mirisa i okusa vina. Ako je vino boje rubina, njegova jačina je niska. Kod srednje jačine vino je intenzivnije crvene boje, a kod visoke-mutno crvene.

 

 

 Napitak od koprive u crnom vinu

U dvije litre crnog vina stavi se 200 grama suhog lišća koprive. Ostavi se da odstoji 24 sata. Procijedite i svako jutro natašte i navečer prije spavanja popijte malu čašu. Tretman je potrebno provoditi barem dva do tri mjeseca. Napitak liječi anemiju.

 

 

Crni sljez u bijelom vinu

Usitnjenog 40 grama korijena crnog sljeza staviti u litru bijelog vina da odstoji 14 dana. Procijediti i piti tri puta dnevno po čašicu. Napitak je dobar kod anemije i jačanja imuniteta, te kod bronhitisa i za jačanje pluća.

 

 

 

 

 

 

 

(aura.ba)

 1,632 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *