KUBA ĆE POSTATI PRVA ZEMLJA KOJA ĆE MASOVNO DA PELCUJE DJECU OD 2 GODINE I STARIJE PROTIV COVID-A

KUBA ĆE POSTATI PRVA ZEMLJA KOJA ĆE MASOVNO DA PELCUJE DJECU OD 2 GODINE I STARIJE PROTIV COVID-A

Od ove nedelje Kuba je postala prva država na svetu koja je započela masovni program vakcinacije dece protiv COVID-19. Iako je kampanja započela ranije u Septembru, CNN je u ponedeljak preneo o velikoj kampanji vakcinacije protiv covid-a za decu od dve godine i naviše.

“Tokom jednog dana u policijskom centru u Havani, gde su CNN i drugi mediji pozvani da snime početak ove kampanje, vakcinisano je više od 230 dece starosti od 3 do 5 godina”, navodi se u izveštaju.

Štaviše, da bi se smatrali “potpuno vakcinisanim”, Kubanci, uključujući i decu, moraju primiti tri doze ove vakcine, što je takođe nešto jedinstveno na globalnom nivou (Izrael je jedina druga država koja je zvanično ubacila treći “booster” dozu za svoje građane koji su potpuno vakcinisani).

Nedavni letnji skok zaraza širom Kube sa brzim širenjem Delta varijante doveo je do toga da vlasti odlože otvaranje školske godine u septembru. Za sada, državni TV kanali pružaju školske časove deci, a isto tako mnogi Kubanci ne mogu pristupiti internet uslugama.

Poslednjih meseci zabeležen je alarmantan porast infekcija Covid-om kod dece; međutim, ostaje nejasno i neotkriveno koliko je ovih slučajeva teških ili je dovelo do hospitalizacije, kako CNN dalje objašnjava:

Do sada je za vreme pandemije najmanje 117 500 maloletnih osoba obolelo od Covida na Kubi, prema službenim statistikama. Vlada nije objavila koliko je dece umrlo na Kubi tokom pandemije. Od početka Avgusta 10 maloletnika, dece i odojčadi navodi se kao umrlo na dnevnim brifinzima za medije koje je iznelo Kubansko Ministarstvo zdravlja.


Trenutno vlasti u Havani primenjuju tri vakcine kubanske proizvodnje za koje su državni zdravstveni regulatori dali “hitno odobrenje”.

Kubanska vlada je u isto vreme bila izložena kritikama globalnih zdravstvenih zvaničnika, uključujući i SZO, zbog “preterane tajnosti” u vezi sa razvojem i programom vakcina domaćih proizvođača.

Vakcinacija dece od dve godine i dalje je kontroverzno među populacijama širom sveta, posebno u Sjedinjenim Državama, gde FDA tek treba odobriti vakcine protiv Covid-a za osobe mlađe od 12 godina. Sa obzirom na to da je većina dece asimptomatska ili samo ima blagu bolest, prema opštem koncenzusu doktora i zdravstvenih tela.

Razlika je i da je Kuba deci dala i treću dodatnu dozu, dok u drugim zemljama zahtevaju se najviše dve doze za decu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge

 874 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *