Koristite ovih 7 riječi – zvučat ćete pametnije!

Koristite ovih 7 riječi – zvučat ćete pametnije!

Želite da vas ljudi shvataju ozbiljnije i više vas poštuju? Onda se poslužite jednostavnim trikom i počnite u svakodnevnom govoru koristiti idućih sedam riječi zbog kojih ćete zvučati pametnije i ozbiljnije.

1. Rezignirano

‘Osjećam se rezignirano’ ili ‘Rezignirana sam prema tome’, znači da vam je svejedno, da ste od nečega odustali, da ste ravnodušni, da ste nekoga potpuno preboljeli ili da prema nekome/nečemu nemate nikakve osjećaje. Imenica rezignacija (iz latinskog re-signare, spustiti koplje i barjak na borbenom polju, predaja, povući svoj potpis) označava ljudski stav ili raspoloženje predaje iz osjećaja beznađa.

2. Polemičan (polemika)

‘Ovo je stvarno bio polemičan razgovor’reći ćete kada ste vodili ili ste čuli da neko vodi razgovor u kojoj se iznose snažna mišljenja, stavovi i uvjerenja (često suprotstavljena, odnosno oprečna), u kojem se puno raspravlja i u kojem se jedna osoba bori protiv mišljenja druge osobe. Polemika može biti usmena i pismena, a njene karakteristike često su oštre i direktne izjave, pretjerivanje, ironije i sarkazmi.

3. Anomalija

‘To je velika anomalija’, reći ćete za neku nepravilnost, za nešto što odstupa od standarda, pravila, očekivanja, norme. Riječ anomalija u razgovoru možete koristiti puno češće nego što mislite jer – zar naša svakodnevica nije puna nepravilnosti, odnosno anomalija?

4. Ezoteričan

‘Ezoterija me nervira’, pjeva Hladno pivo u svojoj pjesmi ‘Ezoterija’, ali nemojte da i vas nervira, već pridjev nastao iz ove imenice hrabro koristite u svakodnevnom govoru. Pridjev ezoteričan koristite kada s nekime raspravljate o temi koja je razumljiva uskom krugu ljudi. Ezoteričan znači unutarnji, tajni, nerazumljiv za svakoga, učen, stručan.

5. Preteča

Imenica preteča označava nešto što je bilo prije nečega. Na primjer, možete reći ‘Tamjan je preteča parfemima’jer su se žene, prije nego je nastao parfem kakav poznajemo danas, mirisale koristeći tamjan.

6. Litanija

‘Morala sam slušati cijelu njegovu litaniju’, reći ćete kada vam neko drži prodike, odnosno kada vam neko konstantno govori kako da živite svoj život. Litanija je sinonim za dugo i dosadno ponavljanje, odnosno gnjavljenje.

7. Liminalno

Vrijeme u kojem ne znate šta učiniti, kada nemate jasnu ideju šta trebate napraviti, naziva se liminalnim vremenom. ‘Trebam li promijeniti posao ili ostati na starom?’, ‘Trebamo li se vjenčati ili razići?’, ‘Trebam li se preseliti ili ostati ovdje?’, kod svih tih rečenica možete reći da ste u liminalnom vremenu.

 

 1,537 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *