Kora ove voćke liječi psorijazu, uklanja bradavice, tjera dosadne insekte…

Kora ove voćke liječi psorijazu, uklanja bradavice, tjera dosadne insekte…

Ona je zdrava i bogata je vlaknima, ali i njena kora je veoma korisna

Banana se smatra veoma korisnom namirnicom, ne samo plod nego i njena kora.

Ona je zdrava i bogata je vlaknima, ali i njena kora je veoma korisna. Mi obično bacamo njenu koru, a Indijci je već mnogo godina koriste za razne svrhe.

Utrljajte koru banane na kožu, djelovaće kao antioksidans, hidratizovati će je, ublažit će svrab, a i pomoći kod psorijaze. Koristi se unutrašnja strana kore.

Obične, bezopasne bradavice možete otkloniti tako što ćete utrljajati sa unutrašnjom stranom kore banane.Osim toga koru banane možete koristiti i na razne načine u kući.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2016/10/banane.jpg

 

1. Očistite listove biljaka

Korom od banane prebrišite listove vaših sobnih biljaka. Očistiće se od prašine, nahraniti, ali i dobiti svježi sjaj.

 

 

2. Stavite ih na meso pri pečenju

Ako stavite koru od banane na meso kada ga pečete ili na roštilju ili u tiganju ono će sačuvati sočnost i neće se presušiti.

 

 

3. Riješite se akni

Kora od banane sadrži enzime koji će povoljno djelovati i nahraniti kožu, pa lice premažite unutrašnjom stranom kore. Na isti način kora pomaže i kod liječenja hemoroida.

 

 

4. Izliječite bradavicu

Ako imate bradavicu negdje na koži, znate kako je teško riješiti je se. Unutrašnjom stranom kore mažite bradavicu svako večer, a koru banane zatim stavite na bradavicu i zamotajte i tako prespavajte. Za najviše dvije sedmice, bradavica bi trebalo da nestane.

 

 

5. Izbijelite zube

Sve što treba da uradite je da ih trljate unutrašnjom stranom banane dva minuta prije pranja. Brzo ćete vidjeti rezultate.

6. Smanjite svrab

Pogotovo nakon uboda komarca. Na mjesto uboda prislonite koru banane i svrab će brzo proći.

 

 

7. Ublažite simptome depresije

Poznato je da banana utiče na pozitivno raspoloženje. Napravite čaj od kore banane. U malu posudu sa provrelom vodom dodajte koru dvije banane. Neka ključa zajedno 10-15 minuta, a nakon toga sipajte u šolju. Pomoći će vam i kod nesanice, a i hidriraće tijelo.

 

 

8. Riješite se insekata

Idealno za sve one koji imaju vrt, a ne žele da upotrebljavaju insekticide. Komadiće kore banane zakopajte nekoliko centimetara u dubinu oko biljaka i insekti će ih izbjegavati.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,986 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *