KONZUMIRANJE MLIJEČNIH PROIZVODA ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI

KONZUMIRANJE MLIJEČNIH PROIZVODA ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI

Konzumiranje tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno može da zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Mliječni proizvodi kao što su sir i mlijeko nisu  na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umjereno konzumiranje može da zaštiti srce.

 

 

Studija je provedena u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahshid Dehghan sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta.

Ona je za britanski list “Gardijan” izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.

– Umjerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savjetujemo onim ljudima koji veoma malo unose mliječnih proizvoda da povećaju unos – rekla je ona. 

 

 

 

 

 

Zabrinutost zbog mliječnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca.

Međutim, prema riječima Dehghanove, mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne amino kiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum.

 

 

Prema njenim riječima, ne treba odbacivati nešto vrijedno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog.

 

 

 

 

 

hayat

 1,642 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *