Konoplja protiv Pamuka !!! Iznenadit ćete se…

Konoplja protiv Pamuka !!!  Iznenadit ćete se…

Konoplja stvara puno buke u zadnje vrijeme, pogotovo uz rastuću svijest o uporabi ulja konoplje za liječenje raka. Iako riječ ‘konoplja’ još uvijek zbunjuje i poistovjećuje se s kanabisom, sličnom, ali psihoaktivnom biljkom, važno je shvatiti da konoplja može biti jedan od glavnih igrača za mijenjanje svijeta, ako se iskoristi njen puni ​​potencijal. Kako budete čitali ovaj članak razmišljat ćete zašto je ne koristimo uvijek i za sve!?

 

 

Odgovor je jednostavan – uzgoj konoplje je zabranjen u SAD-u i drugim zemljama od 1937. godine zbog prijetnje koju je izazvala određenim tvrtkama i njihovim poslovima.

Iako konoplja ima mnoge praktične koristi, usredotočit ćemo se na jedan koji može imati učinak na naš svakodnevni život – na odjeću. Zbog toga ćemo usporediti konoplju s pamukom, budući je pamuk vrlo popularan materijal u proizvodnji odjeće. Kako bismo odredili koji je materijal bolji za nas i za okoliš, jer je i to bitna stavka ako krenemo holističkim pristupom, uzet ćemo u obzir različita područja. Pa krenimo!

Voda

hemp-5

 

Pamuk: Da biste uzgojili pamuk potrebno je oko 5300 litara vode za svaki kilogram pamuka. To je puno vode! Neka područja u svijetu koja proizvode pamuk imaju nestašicu pitke vode zbog proizvodnje pamuka i odjeće. Neka su područja svijeta čak doživjela dezertifikaciju kao rezultat proizvodnje pamuka.

 

 

Konoplja: Za uzgoj konoplje potrebno je duplo manje vode od pamuka. Konoplja je jaka i pouzdana biljka koja raste vrlo brzo. I ne samo to, konoplja proizvodi oko 200% – 250% više vlakana u istoj količini zemlje u odnosu na pamuk.

 

 

Pobjednik: Konoplja

Pesticidi

hemp-4Pamuk: Jedan od najvećih nedostataka uzgoja pamuka je količina pesticida koja se koristi za rast biljke. Iako organski uzgoj pamuka uzima maha, proizvodnja pamuka u svijetu još uvijek zauzima oko 25% svjetske potrošnje pesticida. Drugi vrlo bitan nesretni čimbenik je da te kemikalije mogu završiti u našoj koži dok nosimo odjeću dobivenu iz takvog pamuka.

 

 

Konoplja: Ljepota konoplje je uopće da ne zahtijeva pesticide dok raste. U stvari, ona ne zahtijeva nikakve kemikalije da bi rasla. Priroda rasta biljke može se usporediti s korovom jer ima sposobnost samoodržavanja. To omogućuje konoplji da raste slobodno i brzo.

 

 

Pobjednik: Konoplja

Udobnost i dugovječnost

hemp-3

 

Pamuk: Općenito vrlo ugodan za materijal u samom početku, a što ga duže nosite postaje definitvno još udobniji. Ne može se zanijekati mekoća pamuka, ali je također istina da se pamučna vlakna kidaju tijekom vremena i što ga više perete, on se više razgrađuje.

 

 

Konoplja: Vlakna konoplje koja se koristi za izradu odjeće su jaka prirodna vlakna koja, kao i pamuk, postaju sve mekša svakim danom nošenja i svakim pranjem. Iako nije toliko mekana u samom početku, ona je još uvijek dovoljno mekana i sigurno se ne bi osijećali neudobno u takvoj odjeći. Plus je vlakno puno jače i izdržljivije. Ponavljanje pranja neće slomiti vlakna ni približno brzo kao kod pamuka. Proizvodnjom odjeće od konoplje bi značilo da bismo trebali proizvoditi puno manje odjeće.

Pobjednik: Konoplja

Prozračnost

hemp-2

 

 

Pamuk: Prozračnost je svakako jača strana pamuka. Također ne zadržava puno mirise. Ovo je vrlo vjerojatno jedan od najvećih nedostataka sintetičkih vlakana, jer ono ne rastjerava dobro miris i ne nosi se dobro s vlagom. Pamuk ima prirodni sistem prozračivanja, ali vlagu ipak  zadržava malo duže nego što bi se moglo smatrati poželjnim.

 

 

 

Konoplja: Obavlja vrlo dobar posao kada je riječ o prozračnosti i nezadržavanju vlage. Konoplja također nosi anti-bakterijska svojstva koja nadmašuju bilo koje drugo prirodno vlakno. To znači da se konoplja neće tako lako deformirati i uzgajati plijesni. Budući da ona također zadržava mirise, konoplja opet malo pobjeđuje pamuk u ovom kontekstu.

Pobjednik: Skoro izjednačeno, ali konoplja je ipak naš favorit u ovome.

Estetika

hemp-6

 

 

 

Pamuk: Bez uporabe bojila, pamuk dolazi prirodno u bijeloj, krem ​​i prljavo bijeloj boji. Pamuk može biti obojen, prirodno ili sintetički da bi se postigla željena boja. Sveprisutnije znanje da je proizvodnja pamuka vrlo zahtjevna i opasna za okoliš te da tako uzgojeni pamuk nije zdrav za nas, pojačava potražnju za uzgajanjem organskog pamuka. Na modnom se tržištu, organski pamuk upotrebljava sve češće.

 

 

 

Konoplja: S obzirom na različite postupke koji se upotrebljavaju za uklanjanje vlakna od stabljike konoplje, konoplja može prirodno biti kremasto bijela, crna, zelena, siva ili smeđa. Bez uopće korištenja boje, konoplja već dolazi u raznim bojama. Naravno, još uvijek je moguće bojiti konoplju prirodno i sintetički. Konoplja je sve popularnija na modnom tržištu jer dizajneri vide potencijal u materijalu koji je ekološki vrlo prihvatljiv izbor. Budući da je materijal od konoplje izdržljiv i traje dugo vremena, atraktivan je za određene dizajnere.

Pobjednik: Konoplja

Konačna odluka

Pobjednik nokautom i nesporni prvak prirodnog sklada je – konoplja! To ne znači da pamuk, posebno onaj uzgojen organski, nije dobar materijal, ali jednostavno sveukupno nije bolji od konoplje. U nekim slučajevima, pamuk je neophodan u proizvodnji nečeg specifičnog. Najveća je razlika u činjenicama da konoplja zahtijeva puno manje vode i ne zahtjeva pesticide za proizvodnju. I ne samo to, ona ima puno više vlakana po hektaru. Zabrinuti ste zbog viška CO2 u atmosferi? Konoplja je spektakularna za oduzimanje CO2! Uzmite si vremena i provjerite može li se nabaviti neka odjeća od konoplje na internetu ili u nekom lokalnom dućanu. Iako je trenutno ponuda ograničena, tražite više odjeće od konoplje kako bi se svijest o njenoj dobrobiti širila!

 

atma.hr

 1,183 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *