KO NE PRIMI TREĆU DOZU NE VAŽI MU KOVID PASOŠ, ODLUČILA JE EVROPSKA KOMISIJA! POSLIJE VJEROVATNO SLEDUJE I ČETVRTA DOZA!

KO NE PRIMI TREĆU DOZU NE VAŽI MU KOVID PASOŠ, ODLUČILA JE EVROPSKA KOMISIJA! POSLIJE VJEROVATNO SLEDUJE I ČETVRTA DOZA!

 

Evropska komisija usvojila je danas pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

– Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima.

Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje – izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand.

U EK kažu da se ovaj sertifikat odnosi na potrebe putovanja unutar EU, a da će “jasan i jednoobrazan period prihvatanja” sertifikata o vakcinaciji garantovati nastavak koordinacije među EU 27 kada je u pitanju tranzit ljudi.

 

 

 

 

NultaTačka/Tanjug

 891 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *