Kivi je supervoće koje štiti od prehlade, reguliše pritisak, pomaže kod stresa…

Kivi je supervoće koje štiti od prehlade, reguliše pritisak, pomaže kod stresa…

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Yang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og vijeka prenijeli na Novi Zeland, a zatim se proširio cijelim svijetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici.

 

 

 

Kivi zovu i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a sadrži i znatne količine vitamina iz grupe B.

 

Slikovni rezultat za kiwi

 

Osim toga ima i dosta kalcija, željeza, fosfora, magnezija i drugih minerala.

Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem” jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Također, kivi snižava kolesterol, neutralizuje slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.

 

 

 

Preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, ali ne više od dva komada jer u protivnom kivi može izazvati alergije.

 1,614 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *