KINEZI OPET UVODE ANALNO TESTIRANJE NA PREHLADU, 2 SEDMICE PRED ZIMSKU OLIMPIJADU

KINEZI OPET UVODE ANALNO TESTIRANJE NA PREHLADU, 2 SEDMICE PRED ZIMSKU OLIMPIJADU

Kina je vratila testiranje putem analnih briseva na Covid-19 u pokušaju da zaustavi širenje varijante Omikron, samo dve nedelje pre početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Najmanje 27 ljudi je podvrgnuto kontroverznim testovima analnog brisa u stambenoj zgradi u Pekingu u kojoj je 26-godišnja žena obolela od Omikrona, što je prvi zabeleženi slučaj ove varijante u gradu, navodi kineski list The Beijing News.

Analni testovi uključuju umetanje sterilnog pamučnog štapića do dva inča (5 cm) u rektum i rotiranje nekoliko puta. Bris se zatim uklanja pre nego što se analizira u laboratoriji.

 

A diagram used by a Chinese doctor to explain the use of anal tests for Covid-19, a practice which has drawn protests from various foreign governments

 

 

 

Peking je usred strogog režima zatvaranja i testiranja nakon što je grad prijavio svoju prvu lokalnu infekciju Omikronom 15. januara, a 11 slučajeva je potvrđeno u glavnom gradu do četvrtka popodne, izvestila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Ranije ove nedelje, Kina je otkazala planove za prodaju karata javnosti za Olimpijske igre i rekla da će samo „odabranim“ gledaocima biti dozvoljeno da prisustvuju, pošto je broj slučajeva Covid-19 u zemlji dostigao najviši nivo od marta 2020.

A organizatori su danas rekli da će štafeta Olimpijske baklje koja će ove godine trajati samo tri dana, biti zatvorena od javnosti zbog mera usled Covid-a.

Stambena oblast u okrugu Haidian u kojoj živi potvrđeni slučaj Omikrona je zatvorena, sa podignutim velikim barijerama da bi sprečile ljude da ulaze i izlaze, dok se sprovode testovi – uključujući analne briseve.

Testiranje putem analnog brisa koristi se u Kini od 2020. godine, ali je postalo preovlađujuće u Pekingu u januaru 2021. nakon što je devetogodišnji dečak bio pozitivan na virus.

Kina je izazvala dodatne kontroverze u martu prošle godine kada je proširila upotrebu analnih briseva na sve strane putnike koji lete u Peking.

 

 

HIT! KINEZI PONOVO UVODE ANALNO TESTIRANJE NA KORONU 2 NEDELJE PRED ZIMSKU OLIMPIJADU

 

Zaposleni u odeljenju za kontrolu epidemije u Pekingu rekao je tada kineskim državnim medijima da zdravstveni službenici mogu da narede svim međunarodnim dolascima u prestonicu da sprovode testove, iako oni nisu obavezni za sve.

A u Šangaju, putnici iz regiona visokog rizika i oni koji dolaze avionima sa najmanje pet pozitivnih slučajeva morali su da urade punu seriju testova, uključujući analne briseve.

SAD, Japan, Južna Koreja i Nemačka su izrazile zabrinutost u vezi sa testovima, iako je Kina demantovala tvrdnje da su oni potrebni američkim diplomatama.

Lekari su državnim medijima rekli da ovakvi testovi mogu da spreče neotkrivanje infekcije jer se tragovi tamo mogu nalaziti duže nego u respiratornom traktu.

 

 

 

 

 

Nulta Tačka/DailyMail

 842 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *