KINESKE VAKCINE NE VRIJEDE NIŠTA PROTIV OMICRONA- GRAĐANI ĆE MORATI JOŠ JEDNOM DA SE REVAKCINIŠU?!

KINESKE VAKCINE NE VRIJEDE NIŠTA PROTIV OMICRONA- GRAĐANI ĆE MORATI JOŠ JEDNOM DA SE REVAKCINIŠU?!

Višestruke laboratorijske studije pokazale su da novi soj narušava zaštitu antitielima koju pružaju dve doze bilo koje dostupne vakcine.

Šta više, dve doze kineske vakcine Sinovac nisu dovoljne da proizvedu dovoljno antitela kako bi organizam zaštitile od nove varijante koronavirusa omikron, izvestili su naučnici iz Hong Konga.

Nalazi studije koju je objavio Univerzitet u Hong Kongu podstaknuli su dalje nepoverenje u najkorišćenije vakcine u Srbiji koju su proizveli Kinezi.

 

 

 

– Kineska vakcina protiv omikrona još su neučinkovitija nego što su bila. Izazov za kineske vlasti ali i one države koje su koristile njihove vakcine biće još jedna “tura” angažovanja društva da se ponovo vakciniše – rekao je Nicholas Thomas, vanredni profesor na Univerzitetu u Hong Kongu koji je specijalizovan za kinesku spoljnu politiku i zdravstvenu sigurnost u Aziji.

Studija iz Hong Konga testirala je nivoe antitela kod 25 ljudi koji su primili obe doze inaktivirane vakcine Sinovac i otkrila da nijedan učesnik nije imao dovoljno antitela za neutralizaciju nove varijante.

Pored toga, vakcina proizvođača Fajzer dobila je ocenu učinkovitosti svega 20 do 24% dok su vakcine proizvođača Astra Zeneca takođe na samom dnu zaštite.

NultaTačka/JutarnjiList

 1,049 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *