Kakve simptome ima trovanje „lažnim srijemošem“: Raste u blizini škola, djeco oprez!

Kakve simptome ima trovanje „lažnim srijemošem“: Raste u blizini škola, djeco oprez!

 

 

 

Slovenija je u zadnjih deset godina zabilježila dva smrtna slučaja usljed trovanja srijemošom, a trovanja se događaju svake sezone. Ljudi često zamjene srijemoš s mrazovcem  odnosno đurđevkom, koji ima slične listove i cvjetove kao medvjeđi luk.

„Simptomi trovanja mrazovcem su sljedeći: 2 do 12 sati nakon konzumiranja bolesniku postaje loše, osjeća mučninu i bolove u stomaku, javlja se povraćanje i proliv koji može biti krvav. 24 do 72 sati nakon trovanja počinju smetnje u radu srca, jetre, bubrega i pluća.

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/10/srijemos-mrazovac.jpg

 

 

Kod bolesnika koji prežive prve faze trovanja, nakon 4 do 5 dana se snižava broj bijelih krvnih zrnaca i krvnih pločica, što povećava opasnost od infekcija i krvarenja. Nakon 2 do 3 sedmice, bolesnicima počinje opadati kosa,“ za Radio Slovenije je objasnio dr. Miran Brvar, ljekar tokisikološkog centra na UKC Ljubljana.

Potrebno je svaku sumnju na trovanje prijaviti medicinskom osoblju, a izuzetno je preporučljivo odnijeti sa sobom biljke, da ljekari lakše pronađu odgovarajući način liječenja i spriječe štetu na organizmu.

 

 

 

Na fotografiji se nalazi mrazovac i srijemoš, koji su jako sličnog izgleda. Treba napomenuti, da srijemoš odnosno medvjeđi luk spada u porodicu lukovica te da ima jak mirir koji podsjeća na bijeli luk. Mrazovac odnosno đurđevak, ne posjeduje taj miris.

Otrovnih biljaka je mnogo u okolini. One se nalaze i u blizini dječijih igrališta, škola i parkova. Djeca jako često, nenamjerno u igri uzmu neku od otrovnih biljaka. Kako reagovati u takvom primjeru?  Djetetu koje žvaće ili je već pojelo otrovnu biljku najprije isperite usta, pozovite hitnu pomoć. Tek nakon konsultacije s ljekarom mu dajte aktivni ugalj koji će izazvati povraćanje. Ne oklijevajte s pozivom hitnoj pomoći i ne čekajte, da se pojave prvi simptomi. Tada može biti kasno.

 

 

 

 

 

 

/A. D./aura.ba/

 1,176 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *