Kako spavate? Nikako ne spavajte sa glavom okrenutom sjeveru!

Kako spavate? Nikako ne spavajte sa glavom okrenutom sjeveru!

Slikovni rezultat za spavanje polozaj

 

 

 

Istok i jugoistok su dobri, kao i zapad i jug. Ako živite na sjevernoj hemisferi okrenite glavu u bilo kom pravcu osim ka sjeveru. Ako ste na južnoj hemisferi, izbjegavajte okretanje glave ka jugu.

 

 

 

 

Sigurno ste čuli starije ljude kako govore da nikako ne bi trebalo da spavate sa glavom okrenutom prema sjeveru. Da li je u pitanju samo sujevjerje ili u ovim pričama ipak ima istine? Izgleda da, ipak, ima istine.Najnovija istraživanja holističara i joga gurua Jagija Vasudeva pokazuju da je spavanje sa glavom okrenutom ka sjeveru nešto što bi trebalo izbjegavati, Nekoliko je važnih razloga za to:

 

 

Mehanizam tijela

Iako se mnogima čini da je srce negdje na sredini tijela, ono se ipak nalazi na 3/4 puta od stopala ka glavi. Srcu je mnogo lakše da pumpa krv nadole nego da se bori sa gravitacijom pumpajući nagore. Krvni sudovi su mnogo kompleksniji i finije strukture u gornjim dijelovima tijela kao što je mozak, gdje su deblje ljudske dlake, pa bi svaki višak krvi bio poguban za njih.

 

 

Šta se dešava kada okrenete glavu na sjever?

 

Svi znamo za magnetno polje koje okružuje zemlju, kao i polove magneta. Kada je naše tijelo u horizontalnom položaju, puls opada. Ako vam je glava u takvom položaju usjmerena ka sjeveru duže vrijeme, magnetne sile utiču na mozak i dovode do nervoze, visokog krvnog pritiska, opadanja nervnih funkcija, slabije cirulacije i cjelokupnog zdravlja uopšte. Svakako, spavanje u ovom položaju vas neće ubiti na mjestu, ali će značajno uticati na vaše zdravlje.

 

U kom položaju treba spavati?

Najveće pitanje ostaje koji je položaj najbolji za spavanje. Istok i jugoistok su dobri, kao i zapad i jug. Ako živite na sjevernoj hemisferi okrenite glavu u bilo kom pravcu osim ka sjeveru. Ako ste na južnoj hemisferi, izbjegavajte okretanje glave ka jugu.

 

 

Kako ustati iz kreveta?

Srce je najvažniji organ koji ne bi trebalo opterećivati tokom spavanja. Stari holističari vjerovali su da bi nakon buđenja trebalo da se okrenete na desnu stranu kada ustajete iz kreveta. Takođe, trebalo bi ustajati polako i bez naglih pokreta. Ovakav način ustajanja najzdraviji je za vaš kardiosistem.

 

Kako pokrenuti mozak i tijelo?

U alternativnoj medicini smatra se da bi nakon buđenja trebalo spojiti dlanove i postaviti ih ispred očiju. Na dlanovima se nalazi mnoštvo nervnih završetaka i zato bi trebalo da ih spojite na ovaj način ukoliko se osjećate umorno i pospano. Ovi nervi su povezani sa očima i drugim dijelovima tijela, pa ćete ih na ovaj način stimulisati.

 

aura.ba

 1,900 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *