Kako da vratite život kućnom cvijeću koje ste već otpisali

Kako da vratite život kućnom cvijeću koje ste već otpisali

 

 

 

 

Briga o kućnim biljkama izgleda jednostavno, zar ne? Iznesete ih na sunce, redovno zalijevate i gledate kako rastu. Ali šta ako listovi promijene boju, počnu da otpadaju ili postanu dom za mnogobrojne insekte? Donosimo nekoliko najčešćih problema vezanih za uzgoj kućnih biljaka te način kako da ih riješite.

 

 

 

 

Žuti i mekani listovi
Dijagnoza: Previše vode.

Rješenje: Provjerite zemlju! Ako je mokra, zalijevajte rijeđe. Provjerite i da li saksija ima rupe za drenažu.

 

 

 

 

 

Smeđi i krhki listovi koji otpadaju
Dijagnoza: Neredovno zalijevanje.

Rješenje: Zalijevajte biljku dok voda ne procuri na tanjir od saksije te kada god na dodir osjetite da je zemlja suha. Ali, pazite da ne pretjerate.

Imajte u vidu da kućne biljke traže različite količine vode u različitim godišnjim dobima. Primjera radi, zimi je vazduh zbog grijanja mnogo suvlji nego ljeti, tako da se i zemlja brže suši te biljke morate mnogo češće da zalijevate.

 

 

 

 

 

“Fina” paučina i sitni insekti
Dijagnoza: Štetočine.

Rješenje: Postoje tri vrste štetočina koje možete pronaći na vašim biljkama, a to su: grinje (jedva vidljivi insekti na svilenkastoj paučini), vage (mali, tamni, voštani insekti zalijepljeni za lišće i stabljike), bijele mušice (sitni bijeli insekti koji su najčešće grupisani ispod lišća). Ove štetočine veoma brzo se šire sa zaraženih biljaka na zdrave, tako da čim primijetite problem, izolirajte bolesnu biljku.

Najbrži način da se riješite ovih štetočina jeste da jednu kašiku alkohola pomiješajte sa 450 ml vode te sedmično prebrišite zaražene listove i stabljike. Nakon tri do četiri nedjelje, insekti će nestati. U tom periodu, biljke držite dalje od sunca i toplote. Ako nemate čistog alkohola, votka je odlična zamjena.

 

 

 

 

 

 

“Umorno” lišće i nedovoljno zemlje u saksiji
Dijagnoza: Nedovoljna ishrana biljaka.

Rješenje: Biljke posađene u saksijama žive u ograničenoj količini zemlje te vrlo često ostanu “gladne”. Takođe, svaki put kada ih zalijevate, voda sa sobom odnosi i hranjive materije. Međutim, svakodnevnim ubacivanjem mljevene kafe u zemljište ili dodavanjem tankog sloja nove zemlje, nahranićete biljku.

 1,439 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *