EVO KAKO DA SAMI OČISTITE ZLATO

EVO KAKO DA SAMI OČISTITE ZLATO

Zlato će godinama izgledati sjajno ako se pravilno njeguje, ali samo ako koristite prave sastojke za “liječenje” ogrebotina i drugih oštećenja. Ono je vrlo osjetljivo pa ga treba čistiti nježnim proizvodima kako ga ne biste oštetili.

 

Zlato je oduvijek popularan materijal kako za nakit, tako i za pozlaćene ukrase i dekor, ali neophodno je i da ga održavati čistim, ne samo da bi ljepše izgledalo već i iz higijenskih razloga.

 

Ipak, kod čišćenja treba paziti da se lomljivi komadi ne oštete, a sjaj ćete im lako vratiti uz nekoliko jednostavnih sastojaka.

Maslinovo ulje odlično je za naše zdravlje, ali i za čišćenje. Iako nam se može učiniti kako je zaista šteta ovim “tekućim zlatom” čistiti išta, ovo je dobro znati. I isprobati, barem povremeno.

 

Kako brzo i učinkovito očistiti zlato kod kuće

 

 

Jedan od savjeta za čišćenje zlata je korištenje najobičnijeg deterdženta, ali važno je samo da bude što blaži. U posudu s toplom vodom dodajte nekoliko kašika deterdženta za pranje suđa i ostavite nakit unutra pet do deset minuta. Kada ga izvadite, isperite ga tako što ćete ga staviti u posudu sa gaziranom vodom; ona će pomoći da se ukloni sva “zavučena” prljavština i dubinski će ga očistiti.

Još jedan od savjeta je korištenje četkice za zube i deterdženta za sudove. Nakon što ste nakit lagano oprali deterdžentom i iščetkali četkicom, dobro ga obrišite mekom i vlažnom krpom, pa onda suhom.

Zlatno prstenje ćete najlakše očistiti tako da ga uronite u šoljicu u koju ste prethodno sipali alkohol. Nakon samo nekoliko minuta, vratićete im se stari sjaj i skinućete sve nečistoće.

 1,184 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *