JOŠ JEDAN “STRUČNJAK – PANIČAR” PROMOTOR PELCOVANJA DR ANDREJ TRAMPUŽ KAŽE: PETA DOZA VAKCINE KRAJEM GODINE!

JOŠ JEDAN “STRUČNJAK – PANIČAR” PROMOTOR PELCOVANJA DR ANDREJ TRAMPUŽ KAŽE: PETA DOZA VAKCINE KRAJEM GODINE!

Direktor laboratorije za ispitivanje infektivnih bolesti Andrej Trampuž otkrio je kada očekuje kraj pandemije i dodao da nas očekuje nekoliko teških nedelja, te da je omikron tek na početku.

Kako je Trampuž rekao u jutarnjem programu TV Prve, nema razloga da brinemo zbog flurone, o kojoj se priča poslednjih dana i da se plašimo da će situacija biti kritičnija nego što jeste.

“Već sada je situacija veoma kritična sa omikron varijantom koja je vrlo opasna. I tek će biti opasnije u januaru i februaru, jer nemamo dovoljno vakcinisanih ljudi,”rekao je.

DR ANDREJ TRAMPUŽ: PETA DOZA VAKCINE KRAJEM GODINE, KRAJ KORONE OVE GODINE

“Oni koji su imunski slabi, koji imaju već jednu infekciju, mogu da dobiju drugu infekciju, dakle dvostruku infekciju – grip i korona. To nije ništa neobično. Zato i savetujemo da se vakcinišemo ne samo protiv koronavirusa nego i protiv grip”, kaže Trampuž i dodaje:”Oni koji nisu vakcinisani, da se vakcinišu”

On je u jutarnjem programu otkrio da smatra da je kraj pandemije blizu i da ga očekuje u letnjim mesecima.

“Mislim da će uskoro biti kraj pandemije i onda će biti kraj svega toga. Mislimo da će to biti u letnjim mesecima. Do tada će možda doći još jedna nova varijanta koja akumulira nove mutacije. Pošto imamo toliko novih infekcija da virus ima mogućnost da mutira”, rekao je.

“To ne znači da će biti kraj koronavirusa, ali koronavirus neće više biti opasan”, dodao je Trampuž.

On je istakao da jedino što možemo sada da uradimo jeste da ubrzamo vakcinaciju, a dok se ne postigne 80 odsto vakcinisanog stanovništva, da nosimo maske ili da se pribegne i restriktivnijim mera ukoliko bude potrebe.

Kako kaže, jedna doza vakcina je bolja od nijedne, jer znamo da i samo jedna doza smanjuje rizik od teškog oblika infekcije za 63 odsto.

“Još bolje je ako imamo tri doze, Izrael je eto počeo i sa četvrtom, a verovatno ćemo na kraju ove godine imati petu dozu. Nadam se da će to biti poslednja doza”, rekao je

NultaTačka

 815 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *