Još jedan razlog da antibiotike treba uzimati s oprezom

Još jedan razlog da antibiotike treba uzimati s oprezom

Osim rezistencije, nova studija provedena na miševima pokazala je da mogu uzrokovati i neke druge, dugoročne zdravstvene posljedice.

 

Uposljednje vrijeme sve se više upozorava na važnost umjerenije upotrebe antibiotika, liječnicima se savjetuje da ih rjeđe propisuju, a pacijentima da ne pretjeruju s njihovim korištenjem. Uglavnom je to zato što njihovo preučestalo korištenje dovodi do povećanja otpornosti, a to znači da neke bakterije koje su prethodno bile tretirane antibiotikom s vremenom prestanu reagirati na lijekove.

 

Što se može dogoditi

Osim rezistencije, nova studija provedena na miševima pokazala je da mogu uzrokovati i neke druge, dugoročne zdravstvene posljedice. Razlog je to što se mogu pomiješati s mikrobiomom, zajednicom bakterija koje žive u crijevima i drugim dijelovima organizma i utjecati na promjene koje su se u stanju prenositi kroz generacije i uzrokovati bolest.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Microbiology zdravim skotnim miševima dan je antibiotik i, uspoređujući ih s onima koji ga nisu uzimali, otkriveno je da se promjene mikrobioma u majkama prenose na potomke.

 

Samo s opravdanim razlogom

Istraživači su također tijekom nekoliko mjeseci pratili i skupinu miševa s većim rizikom za razvoj kolitisa te se također pokazalo da mladunčad majki tretiranih antibioticima ima znatno lošije upalno stanje u crijevima nego miševi koji su naslijedili normalan crijevni mikrobiom.

Znanstvenici stoga upozoravaju da prekomjerna upotreba antibiotika može uzrokovati komplikacije te znatno utjecati na zdravlje potomaka i da ih treba uzimati, ali samo s opravdanim razlogom.

 1,489 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *