Johnson & Johnson je zaustavio proizvodnju vakcina protiv COVID-a

Johnson & Johnson je zaustavio proizvodnju vakcina protiv COVID-a

Johnson & Johnson je potpuno zaustavio proizvodnju vakcine protiv virusa Covid, stidljivo javljaju zapadni mediji dok mediji u Srbiji uopšte ne izveštavaju.

Američka multinacionalna kompanija Johnson & Johnson obustavila je proizvodnju svoje vakcine protiv Covid-19 krajem prošle godine usred masovnog pritiska savezne vlade i zdravstvenih službenika da promovišu vakcinaciju, objavio je u utorak The New York Times, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

 

 

 

Džonson i Džonson zaustavlja proizvodnju vakcina protiv COVID-a

 

Pauza u proizvodnji je navodno privremena, ali jedina fabrika koja proizvodi vakcine u holandskom gradu Leidenu je očigledno pomerila fokus na proizvodnju potencijalno profitabilnije vakcine za virus.

Nejasno je da li je pauza u proizvodnji uticala na dostupnost vakcine protiv Covida, jer kompanija ima zalihe doza. Međutim, jedna osoba upoznata sa situacijom kaže da bi suspenzija mogla značiti smanjenje proizvodnje za nekoliko stotina miliona doza. Očekuje se da će fabrika proizvoditi više nakon nekoliko meseci pauze. Prema izveštaju NYT-a, drugi objekti čekaju odobrenje regulatora.

Organizacije koje distribuiraju vakcinu širom sveta rekle su NYT-u da nisu bile svesne pauze u proizvodnji, a neke su izrazile zabrinutost.

“Ovo nije vreme da se menjaju proizvodne linije bilo čega, kada životi ljudi širom sveta u razvoju visi o koncu”, dr. Ayoade Alakija, ko-šef odseka za distribuciju vakcina Afričke unije.

 

Za razliku od vakcina Pfizer i Moderna, Johnson & Johnsonova ponuda zahteva samo jednu inekciju za početnu inokulaciju, dok se ostale daju putem dve inekcije.

Kompanija je prijavila prodaju od 2,39 milijardi dolara od Covid vakcina za 2021. i predviđa povećanje na 3,5 milijardi dolara za 2022.

 

 

 

NultaTačka/RT

 1,054 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *