JESTE LI ZNALI DA SAMI MOŽEMO SPRIJEČITI 70% BOLESTI!

JESTE LI ZNALI DA SAMI MOŽEMO SPRIJEČITI 70% BOLESTI!

Vjerovatno će vas iznenaditi koliko bolesti i zdravstvenih problema možete spriječiti ako planski i uporno radite na tome – njih čak 70 posto. A potrebno je paziti na ishranu, vježbati, ne pušiti, biti umjeren s alkoholnim pićima, održavati normalnu tjelesnu težinu te sarađivati sa svojim liječnikom na područjima prevencije.

Potencijalno smrtonosne bolesti

SRČANI I MOŽDANI UDAR: rizik se smanjuje za 70% vježbanjem, ishranom, nepušenjem i kontrolom težine. Dijeta treba biti siromašna zasićenim mastima i solju, a bogata vlaknima. Po preporuci se uzima andol i vitamin E, a eventualni visoki pritisak treba liječiti.

RAK PLUĆA: rizik se manjuje do 90% ako ne pušite.

 

Slikovni rezultat za ZDRAVLJE

 

 

 

RAK DOJKI: rizik se smanjuje do 50% pravilnom ishranom, kontrolom težine i izborom koji podrazumijeva mjesečni samopregled, godišnji pregled i mamografiju.

RAK DEBELOG CRIJEVA: rizik se smanjuje za 50% vježbanjem i probirom, tj. kolonoskopijom i testom prikrivenog krvarenja. Andol ili sličan lijek uzima se po preporuci liječnika.

RAK VRATA MATERNICE: rizik se smanjuje do 90% probirom, dakle redovnim odlaskom na Papa-test.

RAK JETRE: rizik se smanjuje za 50% nepušenjem i umjerenošću s alkoholom.

RAK USTA: za 50% smanjuje se rizik ako ne pušite.

 

 

RAK JEDNJAKA: nepušenje i umjerenost u alkoholu smanjuju rizik za 50%.

CIROZA: pravilna ishrana i umjerenost u alkoholu rizik smanjuje za 90%. Najčešći uzrok bolesti je alkohol, uz lošu ishranu.

EMFIZEM PLUĆA: pušenje uzrokuje gotovo sve slučajeve, a odricanjem od tog poroka rizik smanjujete za 90%.

ŠEĆERNA BOLEST: vježbanjem, pravilnom ishranom i održavanjem normalne tjelesne težine rizik se smanjuje za 50% i može se spriječiti većina dijabetesa koji se pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi.

POVREDE: izbjegavanjem alkohola, opasnih situacija i redom rizik smanjujete i do 75%. Glavni uzroci smrtonosnih povreda su nekorištenje pojasa i vožnja pod uticajem opojnih sredstava.

 

 

 

Nesmrtonosne bolesti

OSTEOPOROZA: rizik se smanjuje za 50% ishranom s dovoljno kalcija, vježbanjem i održavanjem normalne težine.

PADOVI I PRELOMI: vježbanjem i odgovarajućom ishranom sačuvajte kosti čvrstima. Ako uz to prostor u kojem živite dobro organizirate, rizik ćete smanjiti i za 50%.

OSTEOARTRITIS: rizik ćete prepoloviti vježbanjem i kontrolom tjelesne težine. Možda nećete spriječiti artrozu, ali hoćete invalidnost.

 

 

ŽUĆNE BOLESTI: ishrana i kontrola težine smanjuju rizik za 40%. Mogući uzroci obolijevanja najčešće su masna hrana i debljina.

ČIR ŽELUCA: nepušenje, umjerenost s alkoholom i odgovarajuća ishrana smanjuju rizik za 70%. Čest uzrok čira su andol i nesteroidni antireumatici.

HERNIJA: rizik ćete prepoloviti redovnim vježbanjem, kontrolom težine i umjerenošću s alkoholnim pićima. Slabi mišići, veliki stomak i kašalj vrlo su loša kombinacija.

PROŠIRENE VENE: redovnim vježbanjem, kretanjem, nepušenjem i održavanjem normalne težine rizik se smanjuje za 50%. Dobri nožni mišići pomažu krvotoku.

 

 

TROMBOFLEBITIS: da biste izbjegli stvaranje krvnih ugrušaka vježbajte, zdravo se hranite, budite umjereni s pićem i nemojte pušiti. Rizik ćete smanjiti barem za 50%.

HEMOROIDI: vježbanje, normalna tjelesna težina i izbjegavanje alkohola prepolovit će rizik. Najčešći uzroci su mnogo sjedenja i prekomjerna težina. Vaćno je svakodnevno održavati dobru higijenu.

PROBLEMI SA ZUBIMA: i do 80% možete smanjiti rizik od kvarenja i drugih nedaća sa zubima ako ishranom unosite dovoljno kalcija, izbjegavate šećer, cigarete i alkohol, redovno perete i čistite zube četkicom i zubnim koncem te obavljate redovne preglede.

 

 

 

Alkoholom štetite sebi i bližnjima

Osim trenutnog užitka, alkoholna pića nam ne donose baš ništa dobroga, naročito žestoka. Prekomjerno pijenje izaziva depresiju i druge bolesti, dovodi nas u opasnost, smanjuje kvalitet života ne samo alkoholičara nego i njegovih bližnjih. Uzrokuje nesreće u prometu i nasilje u porodici.

Najteža posljedica su potencijalno smrtonosne bolesti kao što je oštećenje jetara, delirium tremens i slično. Alkoholizam polagano pretvara razdoblje od pića do pića nesnosnim, mijenja ovisnikove emocije i razmišljanja, a sve to opterećuje njegovu okolinu i svima uporopaštava živote. Alkoholičari su često svadljivi i nasilni, a živjeti u stalnom strahu od toga doista nije ni lako ni zdravo.

Ako previše zavirujete u čašicu, razmislite o svemu što ona uzrokuje i uništava. Postoje odlični programi i savjetovališta koja su mnogima pomogla da se riješe te strašne ovisnosti. Sigurno je da će vam potporu dati i porodica, i prijatelji, i saradnici. Za vaše, ali za svoje dobro.

 

 

 

(aura.ba)

 1,405 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *