Jeste li ALERGIČNI na ALKOHOL? Evo kako da provjerite

Jeste li ALERGIČNI na ALKOHOL? Evo kako da provjerite

AKO se osjećate neobično nakon ispijenih nekoliko čaša alkoholnog pića, to može značiti i nešto osim toga da ste previše popili. Ako takve neuobičajene simptome susrećete često kad pijete alkohol, moguće je da ste razvili alergijsku reakciju.

 

 

Postoji nekoliko uobičajenih simptoma alergije na alkohol, ali sumnju uvijek možete ispitati podvrgavanjem alergološkom testiranju.

“Alergija na alkohol može biti i nasljedna pa nije na odmet raspitati se postoji li takva dijagnoza u obitelji. Neki ljudi imaju ALDH2, gensku varijaciju koja se češće pojavljuje kod Azijata, a ona znači da tijelo ne može metabolizirati alkohol kako bi trebalo”, izjavila je dermatologica dr. Sonia Batra i otkrila najčešće simptome alergijske reakcije na alkohol.

 

 

1. Crvena, vruća koža

Ako se znojite, uzrok može biti alkohol, ali ako se jače crvenite u licu, to je jedan od mogućih indikatora alergijske reakcije.

“Alkohol širi krvne žile i ubrzava protok krvi. Zato je normalno da vas alkohol malo zagrije. Nakon što počnete piti, tijelo alkohol metabolizira u acetaldehid. Kad tijelo ne može neutralizirati acetaldehid dovoljno brzo, krvne kapilare u licu se šire što dovodi do crvenila zbog oslobađanja histamina, a na to tijelo može negativno reagirati, posebno ako pijete vino ili pivo”, pojasnila je dr. Batra.

“Kad puno popijete, alkohol sužava krvne žile što privremeno povećava krvni tlak, a možete osjetiti i kako vam raste puls”, pojašnjava.

 

 

 

2. Otekline

Ako vam se na koži počnu pojavljivati otekline kao da vas je ubola pčela, tijelo pokazuje reakciju.

“Moguće je da ste osjetljivi na sastojke u određenim vrstama alkohola poput žitarica, pšenice ili ječma koje se koriste u pivu ili konzervanse koji se koriste u vinu, a koji mogu izazvati reakciju i simptome slične astmi”, rekla je dr. Batra.

Ove simptome ćete izbjeći ako ne pijete alkohol koji potiče reakciju. Hladni oblog riješit će problem upale, a ako se simptomi pogoršavaju, potrebno je odmah posjetiti liječnika.

 

 

3. Otežano disanje

Zbog porasta histamina, možete osjetiti otežano disanje.

“Intolerancija na histamin može dovesti do upale mekog tkiva pluća i nosnog kanala koji mogu nabubriti i dovesti do pritiska. Simptomi su i svrbež očiju, svrab grla i kihanje”, izjavljuje dr. Batra.

Postoje i stanja poput astme koja se mogu pogoršati zbog razine histamina u alkoholu.

 

 

4. Proljev i mučnina

Ako vas boli trbuh i osjećate mučninu dok pijete, nemojte odmah okriviti alkohol.

“Alkohol može pojačati koncentraciju želučane kiseline i nadražiti probavni trakt”, kaže dr. Batra i savjetuje da izbjegavate konzumiranje kofeina uz alkohol, kao i da jedete lako probavljivu hranu.

 

 

 

 

 

index fit

 1,305 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *