Jednostavna formula: Da biste se osjećali bolje i bili sretniji – jedite manje

Jednostavna formula: Da biste se osjećali bolje i bili sretniji – jedite manje

 

 

Istraživači sa Pennington Biomedical istraživačkog centra u Baton Rougeu, Louisiani, zajedno sa istraživačima sa Duke, Tufts i Washington univerziteta proveli su dvogodišnju studiju komparirajući efekte kalorijske restrikcije na 218 zdravih osoba normalne tjelesne težine.

Skupinu su činile osobe od 20 do 57 godina, a gotovo 70 njih su bile žene.

Slikovni rezultat za hrana mnogo

 

Dvije trećine učesnika svoj su dnevni kalorijski unos snizili za 25 posto, dok su ostali nastavili jesti na isti način kao i ranije. Istraživači su napravili detaljan uvid u zdravstveno stanje učesnika – broj kilograma, mjere, raspoloženja, nivo hormona, kvalitet sna i seksualnu funkciju.

Na kraju prve godine, učesnici u grupi koja je bila podvrgnuta kalorijskoj restrikciji izgubili su u prosjeku 15,2 posto tjelesne težine, te nakon dvije godine 11,5 posto ukupne tjelesne težine. Do kraja studije, prosječni indeks tjelesne mase kod grupe koja je bila u restrikciji bio je 22.6, tačno u sredini normalne kategorije. Oni koji su nastavili jesti normalno održali su istu tjelesnu težinu kao i ranije.

 

 

 

Činjenica da su osobe koje su jele manje kalorija smršale i nije neka vijest, no ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je kod njih primjećeno poboljšanje raspoloženja, te bolje psihičko zdravlje, u smislu boljeg kvaliteta sna, poboljšanog libida, smanjene nervoze, depresivnosti, iritabilnosti i anksioznosi, te generalno većeg zadovoljstva sobom i svojim životom.

Rezultati ove studije zapravo idu u prilog činjenici da je moderni čovjek sa svojim načinom prehrane i puno većim količinama hrane u odnosu na one koje su jeli naši preci postao plodno tlo za brojne bolesti koje u prošlosti nisu bile raširene u mjeri u kojoj su danas, poput gojaznosti, dijabetesa, autoimunih bolesti i raka.

 

 

 

Moderni čovjek jede previše, a nezdrave namirnice kojima obiluje naša prehrana su postale mnogo više od samog alata za opskrbljivanje osnovnim nutrijentima potrebnim za održavanje na životu.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu JAMA Internal Medicine.

 1,601 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *