JEDINI POLOŽAJ SPAVANJA KOJI NE UNIŠTAVA TVOJE ZDRAVLJE JE…

JEDINI POLOŽAJ SPAVANJA KOJI NE UNIŠTAVA TVOJE ZDRAVLJE JE…

Doktori tvrde da naš omiljeni položaj za spavanje može da dovede do problema sa zdravljem. Dobre vesti su da ne morate da menjate svoje navike kako biste ostali zdravi, već je dovoljno da samo napravite neke korekcije. Mi smo prikupili preporuke stručnjaka kako da spavanjem u svom omiljenom položaju budete sigurni i zdravi. Ne čekajte ni jedan trenutak kako biste ih poslušali.

Ako spavate na strani

Ako spavate na strani

Foto: brightside.me
Naučnici su otkrili da se cerebrospinalana tečnost bolje oslobađa toksina kada spavamo na strani. To smanjuje glavobolje i rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Spavanje na levoj strani olakšava gorušicu, ali i povećava pritisak na jetru.– U slučaju da imate problema sa varenjem, doktori preporučuju spavanje na levoj strani. Na taj način poboljšavate krvotok i oslobađate jednjak i želudac.
– Kako bi vam leđa bila prava dok spavate na strani, stavite mali, tvrđi jastuk između nogu: to će smanjiti pritisak na zglobove. Ispod glave stavite veći i mekaniji jastuk.
– Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom i cirkulacijom, preporučuje se spavanje na desnoj strani: tako smanjujete pritisak na srce.

Ako spavate na leđima

Ako spavate na leđima

Foto: brightside.me
Spavanje na leđima je najbolji položaj ako imate problema sa kičmom i zglobovima. Ovaj položaj pomaže i kod gorušice i umanjuje šanse za nastanak bora. Ipak, ovo je jedan od najgorih položaja ako imate problema sa nosem, visokim krvnim pritiskom ili hrkanjem.– Ako imate problema sa hrkanjem koristite veći jastuk (ili stavite manji jastuk ispod vrata), kako bi gornji disajni putevi bili u pravilnom položaju.
– Ako imate problema sa curenjem nosa, podignite glavu na više jastuka. Ovo će sprečiti zadržavanje sluzi u sinusima (ugao ne sme biti prevelik kako ne biste povredili vrat).
– U slučaju bolova u leđima ili zglobovima, stavite mali jastuk ispod vrata, veliki ravni jastuk ispod kolena, a urolani peškir ispod leđa. Ovo će dati podršku kičmi i osigurati normalan protok krvi.

Ako spavate na stomaku

Ako spavate na stomaku

Foto: brightside.me
Japanski istraživači su otkrili da ovaj položaj snižava krvni pritisak, poboljšava varenje i pomaže kod hrkanja i gorušice.– Kako biste zaštitili kičmu od prekomernog savijanja i smanjili pritisak na donja leđa, stavite manji jastuk ispod stomaka i karlice. Spavajte na ravnom jastuku ili bez jastuka kako vrat ne bi patio.

Ako spavate u fetalnom položaju

Ako spavate u fetalnom položaju

Foto: brightside.me
Položaj u kome su kolena podignuta visoko ka bradi može biti udoban, ali utiče na zdravlje leđa. Ovako zgrčen položaj otežava disanje preko dijafragme i tako sprečava hrkanje, ali ako imate probleme sa disanjem, kao što je astma, izbegavajte u potpunosti ovaj položaj.– Kako biste ispravili leđa, neka vam ruke i noge budu u pravilnom položaju, a grudi “slobodne”. Stavite jedan veliki i mek jastuk između nogu, a drugi između laktova. Doktori smatraju da je savršen jastuk za glavu, mali, ali vazdušast jastuk koji će držati vrat.

fokuzz.com
Image source: brightside.me

 1,422 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *