JAKO VAŽNA VIJEST: ENGLESKA JE UKINULA OBAVEZNU VAKCINACIJU ZA MEDICINSKE RADNIKE

JAKO VAŽNA VIJEST: ENGLESKA JE UKINULA OBAVEZNU VAKCINACIJU ZA MEDICINSKE RADNIKE

Ukinuta je obavezna vakcinacija protiv virusa korona za radnu snagu NHS-a i zdravstvene radnike, potvrdio je ministar zdravlja.

Pravilo je trebalo da bude nametnuto u aprilu – što znači da radnici NHS-a koji nisu primili prvu dozu do petka, ne bi bili dvostruko vakcinisani na vreme.

Sada je Sajid Džavid predstavio smernice u Donjem domu, u kojima se navodi da će obavezna vakcinacija biti ukinuta za zdravstvene radnike.

Rekao je: „S obzirom na to da je Delta zamenjena, sasvim je u redu da se preispita naša politika vakcinacije kao uslova za posao. Zato sam tražio novi savet, uključujući britansku zdravstvenu bezbednosnu agenciju i glavnog medicinskog službenika Engleske”.

„Povećana zaraznost Omikrona znači da je na vrhuncu nedavnog zimskog skoka jedna od 15 osoba imala infekciju Covid-19, prema ONS-u (Kancelarija za nacionalnu statistiku). Oko 24% stanovništva Engleske imalo je najmanje jedan pozitivan test na Covid-19, a od danas u Engleskoj, 84% ljudi starijih od 12 godina imalo je primarni kurs vakcine protiv Covid-19, a 64% je dobilo buster, uključujući preko 90% starijih od 50 godina“, dodao je on.

VAŽNA VEST: ENGLESKA UKINULA OBAVEZNE VAKCINE ZA MEDICINSKO OSOBLJE

„Drugi faktor je da je dominantna varijanta, Omikron, suštinski manje ozbiljna. Kada se uzme zajedno sa prvim faktorom da sada imamo veću zaštitu stanovništva, dokazi pokazuju da je rizik od odlaska u hitnu pomoć ili prijema u bolnicu sa Omikronom otprilike upola manji nego kod Delte. S obzirom na ove dramatične promene, ne samo da je ispravno već je i odgovorno ponovo razmotriti ravnotežu rizika i prilika koji su vodili našu prvobitnu odluku prošle godine”.

„Iako vakcinacija ostaje naša najbolja linija odbrane od Covid-19, verujem da više nije proporcionalno zahtevati vakcinaciju kao uslov za implementaciju kroz statut”.

„Zato najavljujem da ćemo pokrenuti konsultacije o ukidanju vakcinacije kao uslova za angažovanje u zdravstvu i svim sektorima socijalne zaštite. U zavisnosti od odgovora i volje ovog doma, Vlada će poništiti propise”.

Ministar zdravlja branio je politiku prvobitnog uvođenja obavezne vakcinacije protiv Covid-a za NHS radnike i radnike socijalne zaštite.

On je rekao da se Vlada „ne izvinjava zbog toga“.

Gospodin Džavid je rekao poslanicima da postoji potreba da se razmotri uticaj na radnu snagu u NHS-u i ustanovama socijalne zaštite, „posebno u vreme kada već imamo nedostatak radnika i skoro punu zaposlenost u celoj ekonomiji“.

Dodao je: „U decembru sam tvrdio, i ovaj dom se velikom većinom složio, da težina kliničkih dokaza u korist vakcinacije kao uslova angažovanja nadmašuje rizike za radnu snagu”.

„To je bila prava politika u to vreme, potkrepljena kliničkim dokazima, a Vlada se zbog toga ne izvinjava. Takođe se pokazalo da je to ispravna politika u retrospektivi, s obzirom na ozbiljnost Delte”.

Nulta Tačka/Standard

 860 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *