IZUVATE LI SE I VI PRIJE ULASKA U KUĆU? EVO ZAŠTO JE TO VAŽNO…

IZUVATE LI SE I VI PRIJE ULASKA U KUĆU? EVO ZAŠTO JE TO VAŽNO…

 

Mnogi ljudi ne vide veliki problem u tome da po svojem domu hodaju u cipelama, dok je drugima to nezamislivo, i zapravo se zgražaju ako netko nema tu naviku.

 

U mnogim kulturama običaj je izuti se prije ulaska u svoj ili tuđi dom. U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne prakticiraju baš svi. Neki ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako rade veliku grešku koja ih može stajati zdravlja.

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/08/izuvanje-noge.jpg

Naime, znanstvenici Sveučilišta Houston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

 

 

 

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u zahodima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, kemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Znanstvenici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i tjednima. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu, piše The Open Mind.

 

 

 

 

Mikrobi vrebaju i na WC papiru

WC daske dizajnirane su tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživjeti. S druge strane, toaletni papir je kao spužva za mikrobe – u njemu mogu živjeti neko vrijeme i razmnožavati se.

Svakim puštanjem vode u WC-u (osim ako je poklopac zahoda spušten) prostorom se rašire sitne čestice koje se talože na svemu – dasci, papiru, zidu, vratima… I dok na umjetnim materijalima mikrobi ne mogu preživjeti dugo, na toaletnom papiru mogu.

 

 

 

Tako, kada se taj papir u, recimo, javnom zahodu, složi na dasku i sjedne na to, tijelo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da se sjedne direktno na dasku. Zato je bolje u tom slučaju obaviti nuždu u nekoj vrsti čučnja.

Kok kod kuće treba paziti da je poklopac na WC školjci spušten prije puštanja vode, je se u protivnom mikrobi skupljaju čak i na četkicama za zube (ako nisu u ormariću).

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,822 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *