IZRAEL: STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA ZAUSTAVI “OMIKRON” – KAO DA TO NISMO ZNALI

IZRAEL: STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA ZAUSTAVI “OMIKRON” –  KAO DA TO NISMO ZNALI

JERUSALIM, 17. januara (Rojters) – Izraelska studija pokazuje da četvrta injekcija vakcine protiv COVID-19 podiže antitela na još veći nivo od treće doze, ali nije dovoljna da spreči infekcije Omikronom.

Izraelski Medicinski centar Sheba dao je drugu buster dozu u ispitivanju među svojim osobljem i proučavao je efekat Pfizer bustera na 154 osobe nakon dve nedelje i Moderna bustera kod 120 ljudi nakon nedelju dana, rekla je Gili Regev-Yochay, direktorka Jedinica za infektivne bolesti.

Oni su upoređeni sa kontrolnom grupom koja nije primila četvrtu dozu. Oni u grupi Moderna prethodno su primili tri injekcije Pfizer-ove vakcine, saopštila je bolnica.

IZRAELSKA STUDIJA POKAZUJE DA 4. DOZA VAKCINE NIJE DOVOLJNA DA SPREČI OMIKRON

Vakcine su dovele do povećanja broja antitela “čak i malo većeg od onoga što smo imali posle treće doze”, rekla je Regev-Yochay.

„Ipak, ovo verovatno nije dovoljno za Omikron“, rekla je ona novinarima. „Do sada znamo da je nivo antitela potrebnih za zaštitu i da se ne dobije infekcija Omikronom verovatno previsok u odnosu na onaj koji se dobije vakcinom, čak i ako je to dobra vakcina”.

Nalazi, za koje je bolnica rekla da su prvi te vrste u svetu, bili su preliminarni i još nisu objavljeni.

Izrael je bio prva zemlja koja je uvela početne vakcine protiv COVID-19 pre godinu dana, a prošlog meseca je počeo da nudi četvrtu vakcinu ili drugi buster za najugroženije i visokorizične grupe.

Nulta Tačka/Reuters

 704 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *