IZRAEL KREĆE U VAKCINACIJU DJECE OD 5 DO 11 GODINA!

IZRAEL KREĆE U VAKCINACIJU DJECE OD 5 DO 11 GODINA!

Izrael je saopštio da će deca od pet do 11 godina moći da prime antikovid vakcinu, a datum početka imunizacije će biti objavljen narednih dana.

Odluka, koju je donelo ministarstvo zdravlja, ispratila je odoborenje saveta eksperata prošle nedelje, nakon što je američka Agencija za hranu i lekove odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek u hitnim slučajevima za tu starosnu grupu, u dozama od 10 mikrograma, preneo je Rojters.

Originalna doza koja se daje deci od 12 godina i starijima je 30 mikrograma.

Kompanije Fajzer i Biontek su saopštile da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7 odsto protiv korona virusa prilikom kliničkih testiranja dece od pet do 11 godina. Ministarstvo zdravlja Izraela je objavilo da je pitanje dana kada će se odrediti početak davanja vakcine za decu.

“Većina eksperata iz vakcinacionog odbora mišljenja je da benefiti vakcine za decu nadmašuju bilo koji rizik”, navodi se u saopštenju. Izraelska ima populaciju od 9,4 miliona stanovnika, a 1,2 miliona su deca između pet i 11 godina.

Zdravstveni zvaničnici su doveli u sumnju pitanje da li bi država mogla da dostigne kolektivni imunitet ukoliko se ne vakcinišu deca.

Jedna anketa u Izraelu prošle nedelje pokazala je da će 27 odsto građana dozvoliti deci mlađoj od 12 godina da se vakcinišu, 33 se usprotivilo, a 40 odsto je neodlučno. Do sada je četiri miliona Izraelaca dobilo buster doze vakcine.

 

 

 

 

NultaTačka/Tanjug

 865 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *