ISPROBAJTE! Kuhano vino grije tijelo i čuva srce

ISPROBAJTE! Kuhano vino grije tijelo i čuva srce

Opće je poznato da kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove. Uz to sprečava upalne procese u tijelu, a pozitivan utjecaj ima i na povišen krvni pritisak.

 

Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade.

Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Također, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.

 

 

 

Djelovanje

Postotak alkohola u kuhanom vinu je sedam do 10 posto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuhanja, ovo piće brže apsorbuje sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Naš organizam može svariti samo 0,1 g za jedan sat po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po sata. Sa druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri sata kako bi svarila alkohol iz 2,5 dl vina.

Zanimljivo je da kuhano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

 

Slikovni rezultat za KUHANO VINO

 

Ljekovitost

Kuhano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuhano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa dezinficira grlo i ždrijelo. Na taj način kuhano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

 

 

 

Obuzdava holesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo holesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno.

Dnevno je jedna šolja kuhanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuhano vino čuva srce i krvne sudove koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizira bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu gleđ. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

avaz

 1,677 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *