Isplazite li jezik u ogledalu i pratite opise dr. McKeith – puno toga će vam biti jasnije: JEZIK – OGLEDALO ZDRAVLJA

Isplazite li jezik u ogledalu i pratite opise dr. McKeith – puno toga će vam biti jasnije: JEZIK – OGLEDALO ZDRAVLJA

Jezik može biti svojevrstan detektor različitih tegoba i bolesti X Ova autorica tvrdi da je jezik svojevrsni prozor u naše organe

Jezik, taj neobični mali organ, najčešće je asocijacija brbljavosti ili ljubljenja. No, jezik, saznajemo iz knjige “Ono si što jedeš”, doktorice Gillian McKeith, može biti i bitan pokazatelj zdravlja, odnosno svojevrsni detektor tegoba, bolesti ili prehrambenih grijehova.

Čak iako ne izbrblja sam, jezik može razotkriti kakvo je zdravstveno stanje našeg organizma. A to se razotkrivanje jasno naznačuje nizom tjelesnih znakova kojima nam  tijelo signalizira određeni problem. Dakle, isplazite jezik u ogledalu i pratite opise dr.McKeith – puno toga će vam biti jasnije. Autorica, koja drži da je jezik svojevrsni prozor u naše organ, precizno je i temeljito opisala sve uočljive promjene na jeziku (usjeke, raspukline, naslage…), kao i na koju nevolju one ukazuju.

Nekoliko primjera (niže navedenih) iz knjige dr.McKeith, ukazat će vam što znači p(r)ogledati u organizam kroz jezik, odnosno putem svake kvržice, naslage ili napukline na njemu.

 

 

 

Usjek na sredini jezika – slab želudac

Usjek na sredini koji ne seže do njegova vrha može se činiti potpuno bezopasnim, ali je zapravo siguran znak da vam je želudac slab, a probava nepotpuna. Najvjerovatnije vam nedostaje hranjivih sastojaka, a kladim se da ste često naduti nakon obroka ili vam usred dana energija naglo padne, posebno nakon ručka. U svakom slučaju, nemate dovoljno energije, ali većina uopće ne zna što tačno znači dovoljno energije i kako bi se dobro mogli osjećati.

 

 

 

Tragovi zuba na ivicama jezika – ugrožena slezena

Tragovi zuba na ivicama jezika znak su nedostatka nutrijenata, a velika je vjerovatnoća i da vam je probava oslabljena, te da vam slezena ne radi dobro. Loša funkcija slezene vrlo je česta. Ako vam je slezena oslabljena, vjerovatno patite od nadutosti i vjetrova.

Bolan jezik – nedostatak željeza

Bolan je jezik siguran znak nedostatka hranjivih tvari, najčešće željeza, vitamina B6 ili nijacina. Uzimajte tekuće mineralne dodatke ishrani i počnite piti čaj od koprive koji je vrlo bogat mineralima.

Jezik koji peče – probava

Ta je pojava siguran znak da želucu nedostaje želučanih probavnih sokova. Ako vam se to događa, možete imati i problem sa želucem. Uzimajte jednu kašiku švedske grenčice na dan. To vrlo djelotvorno potiče izlučivanje želučanih sokova. Popijte šoljicu maslačkovog čaja 2 puta na dan.

Natečeni jezik – gljivice

 

Ova pojava je znak da u tijelu ima previše sluzi, da mu nedostaje korisnih bakterija, te da je vjerovatno povećana količina kvaščevih gljivica u organizmu. Smanjite unos mliječnih proizvoda, nabavite acidofil u prahu ili kapsulama, koji vaše tijelo obogaćuje korisnim bakterijama. Može vam pomoći i homeopatski lijek Bryonia, posebno ako su vam suha usta i ako ste žedni.

 

 

 

Kanalići na jeziku – nedostatak energije

Takav jezik ponekad zovemo zemljopisnim. Napukline na jeziku znak su da je apsorpcija slaba, posebno kada je riječ o vitaminima B, a uz to je i čest nedostatak energije. Većini pretilih pacijenata nedostaje taj važan hranjivi sastojak. Vjerovatno je riječ o dugotrajnom nedostatku tih vitamina, jer takvim napuklinama treba mnogo vremena da se razviju. U ishranu uključite kompleks vitamina B (50 Mg dnevno). Uzimajte tinkturu ehinacije (20 kapi na dan tokom dvije sedmice), koja će pokrenuti vašu limfu i pomoći neutralizirati toksine koji ometaju apsorpciju hranjivih sastojaka. Pijte čajeve od sluzavog brijesta (Ulmus fulva) ili paprene metvice koji smiruju želudac. Također, čaj od koprive obogatit će vaše tijelo vitaminima B. Pijte 2 kašike soka aloje prije obroka.

Debele žute naslage – debelo crijevo

Debeli žuti sloj na jeziku znak je da se u crijevima oslobađa previše topline i da u organizmu nemate dovoljno korisnoh bakterija. Ako su naslage smještene u stražnjem dijelu jezika, obratite pažnju na debelo crijevo. Vaša crijeva jednostavno ne rade dovoljno dobro. Uzimajte po dvije kašike soka aloe prije svakog obroka. Pijte kombinaciju čaja od kadulje i kamilice (dvije šoljice na dan tokom mjesec dana)

 

 

 

Crveni vrh jezika – emocionalni šok

Crveni vrh jezika upućuje na emocionalni problem ili šok, bez obzira na to da li je riječ o nečemu iz prošlosti što vas podsvjesno još uvijek muči ili o nekom trenutnom problemu. Crveni vrh jezika može upućivati i na emocionalni stres. A emocionalna neravnoteža remeti normalnu ravnotežu energije u tijelu i blokira vašu unutrašnju energiju. Biljke poput sibirskog ginsenga i rodiole pomažu u ublažavanju stresa.

 

 

 

(aura.ba)

 1,313 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *