INTERNETOM SE ŠIRI TRIK S LUKOM KOJI LIJEČI SVE BOLESTI – EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

INTERNETOM SE ŠIRI TRIK S LUKOM KOJI LIJEČI SVE BOLESTI – EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Posljednjih dana internetom se širi medicinski “savjet” prema kojem će stavljanje luka u čarapu i njegovo smještanje na dno stopala prije spavanja “izvući bolest” iz vas. Prema tvrdnjama onih koji taj savjet šire, luk će isušiti toksine iz vašeg tijela, spriječiti gripu i još štošta.

 

 

Stavljanje sirovog ruka neće vam nanijeti vjerojatno nikakvu štetu, sve dok tu metodu ne koristite kao zamjenu za odgovarajuću medicinsku skrb. S druge strane, nemojte očekivati da će vas luk na stopalima zaista i izliječiti.

 

 

Tvrdnja da je luk upijač toksina je još jedna pseudoznanstvena tvrdnja, poput one da ne smijete nikad spremiti ostatke luka u hladnjak jer će “povući sve toksine iz zraka”.

Joe Schwarcz iz ureda za znanost i društvo sveučilišta McGill tvrdi da su to sve lažne tvrdnje.

– Činjenica je da luk nije sklon kontaminaciji bakterijama. Nije ništa opasnije jesti luk koji ste pospremili u hladnjak na odgovarajući način od toga da jedete bilo koje drugo povrće koje je ostavljeno jednak period – rekao je.

 

 

– Ne, luk ne apsorbira bakterije. Ideja da bi bilo koje povrće uvlačilo u sebe bakterije iz zraka nije logična. Luk može pocrniti jer trune, ali to nije zato što apsorbira bakterije – dodaje Ruth MacDonald sa sveučilišta u Iowi.

 

Istina je da se prije 500 godina vjerovalo da luk štiti od kuge, ali ljudi tad zapravo nisu znali kako se šire zarazne bolesti. Štoviše vjerovali su da luk sprječava neugodne mirise, koje su smatrali glavnim načinom prijenosa kuge, prenosi Index.hr.

Potom se u 19. stoljeću u pseudomedicinskim pamfletima pisalo da luk izvlači bakterije ako ga stavite na stopala, a danas o tome čitamo na Facebooku.

 1,372 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *