IMATE DLAKAV MLADEŽ? DA LI JE OPASAN I DA LI DLAČICE SMIJETE ČUPATI? EVO ŠTA KAŽU LJEKARI

IMATE DLAKAV MLADEŽ? DA LI JE OPASAN I DA LI DLAČICE SMIJETE ČUPATI? EVO ŠTA KAŽU LJEKARI

Mladež iz kojeg viri dlačica iritira svakog ko ga ima, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake. 

Da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smijemo da čupnemo te dlačice? Da li bi trebalo da se obratimo ljekaru? Evo odgovora.

 

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne usljed izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Justin Vujević, dermatolog iz Pitsburga. 

A zašto na nekim mladežima ima dlačica?

– Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gde ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula. 

 

 

Da li su dlake normalne?

– Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje tjelesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba spola to uobičajeno.

Zašto su dlake na mladežima tamnije od drugih?

– Baš kao što je koža na djelu gdje je mladež tamnija, i dlaka može da bude isto tako tamna.

Da li je dlakavi mladež znak da je on kancerogen?

– Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete  potpuno uvjereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije. 

 

 

 

Da li smijem da uklanjam te dlačice?

– Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na depilaciju, prenosi Espreso.rs. 

A ako dlačica na njemu uraste?

– I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom. 

 

 

 

Da li bi trebalo mladež sa dlakom da me brine?

– Ne, osim ukoliko pokazuje znakove kancera – asimetriju, neravnu ivicu, različite boje, promjene tokom vremena i slično. A u tim slučajevima, obavezno se obratite dermatologu.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,540 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *