I OVO JE BILA ,,TEORIJA ZAVJERE” A SADA JE REALNOST! NOVI NACRT ZAKONA O POLICIJI UKLJUČUJE POKRETANJE HUAWEI KAMERA ZA OČITAVANJE VAŠIH LICA

I OVO JE BILA ,,TEORIJA ZAVJERE” A SADA JE REALNOST! NOVI NACRT ZAKONA O POLICIJI UKLJUČUJE POKRETANJE HUAWEI KAMERA ZA OČITAVANJE VAŠIH LICA

Sve smo bliži tome da svaki naš korak i potez prate pametne kamere čije je postavljanje u Beogradu počelo još pre dve godine. Pomoću napredne tehnologije biometrijskog prepoznavanja lica biće odmah jasno ko je osoba sa snimka – koja je ušla u banku, kupila određene novine ili koji se novinar našao sa kojim izvorom. Do sada su i građani i stručna javnost i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti više puta rekli da za korišćenje takvih kamera nema pravnog osnova, ali – ukoliko se usvoji nacrt novog zakona o policiji to više neće biti prepreka.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Kao u dečijoj pesmi „sve je pošlo naopačke“ – najpre je policija nabavila softver, postavila hiljade kamera po Beogradu, stručnjaci ukazali na pravne nedostatke, naša redakcija pisala, a na kraju ministarstvo menja zakon, kako bi, inače skupo plaćenu, tehnologiju mogla da koristi. Stručnjaci kažu – potpuno suprotno zaštiti prava građana.

„Ovaj sistem utiče na sve građane, ne samo na Beograđane, gde se sada već masovno postavljaju kamere, već na sve građane, ne samo Srbije, već koji se nalaze u Srbiji, jer omogućava masovni nadzor. Dakle, ovo je veliko zadiranje u privatnost, zato što će svačiji podaci i to vrlo osetljivi biti beleženi u ovom sistemu“, kaže Danilo Krivokapić iz Share fondacije.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović do sada je već dva puta dao negativno mišljene na procenu uticaja uvođenja novih tehnologija – policija nije imala pravni osnov da koristi pametne kamere, međutim ako se postojeći narativ usvoji neće više biti ni zakonske prepreke.

„Neophodno je da svi građani koji stupaju na te javne prostore budu upoznati i obavešteni o tome da je taj prostor pod audio i video nadzorom i ukoliko žele da svoje ponašanje menjaju to je do njih. Ali na nadležnima je da procene da li je on neophodan i zbog čega je neophodan i zbog čega ne može eventualno nekim drugim načinima da se ostvari svrha i da se ne zadire toliko u privatnost“, kaže Marinović.

Bilo je situacija kada je policija prekomerno upotrebljava silu. Objavljivanjem takvog snimka, kao dokaza, umesto da zaštitimo svoja prava, bili bismo kažnjeni. Način kontrole rada policijskih službenika i kako se to primenjuje u praksi veliki je problem, smatraju stručnjaci.

„Objavljivanje identiteta policijskog službenika prilikom primene svojih ovlašćenja, što može da znači snimanje policije dok tuče demonstrante na julskim protestima prošle godine, je sada kažnjivo. Ovaj nacrt donosi izmenu su i sa oznakama koje policajci nose, ranije je bilo prezime. Sada stoji da će biti kombinacija slova i brojeva, biće teže“, Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ako nas već kamere snime, ko će i gde čuvati podatke o nama, a ko će sve moći da im pristupi. Krivokapić kaže da iz određenih dokumenata dostavljenih Povereniku znamo da će se čuvati u komandno-operativnom centru policije i da će pristup imati samo ovlašćena lica iz policije, ali da je praksa do sad pokazala drugačije, najbolji pokazatelj je kako se postupa sa zadržanim podacima iz telefona.

 

 

 

nultatacka.rs

 1,048 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *