HOĆE LI U SRBIJI BITI UVEDENA I ČETVRTA DOZA?

HOĆE LI U SRBIJI BITI UVEDENA I ČETVRTA DOZA?

Za manje od mesec dana članovi Kriznog štaba doneće odluku o daljoj imunizaciji građana Srbije, odnosno da li će biti uvedena četvrta doza vakcine protiv kovida 19 ili će zeleni sertifikat, za sve koji su primili tri doze, biti produžen, odnosno važiće duže od sedam meseci. U Srbiji je manje od 50 odsto građana kompletno vakcinisano protiv koronavirusa, a oni koji su primili sve tri doze, pitaju se koliko su i do kada zaštićeni.

Vakcine protiv koronavirusa su, prema rečima virusologa, pravljene da nas zaštite od prvobitnog soja, vuhanskog. Međutim, virus je vremenom mutirao, i ne prestaje da se menja, a tri doze vakcine ne štite od zaražavanja novim sojevima.

U Srbiji je manje od 50 odsto ljudi primilo tri doze vakcine, posle kojih se dobija zeleni sertifikat, koji važi 210 dana ili sedam meseci. Nakon isteka ovog perioda, sertifikat postaje crven, ili nevažeći, a dok god je zelen, omogućava ulazak u ugostiteljske objekte i prelazak granice za zemlje u kojima je posedovanje ovog dokumenta obavezno.

Pojedine evropske države, međutim, ukidaju sve epidemiološke mere opravdavajući poteze omikron sojem čije je širenje nezaustavljivo, ali nije fatalno poput prethodnih mutacija. Dok jedni proglašavaju pobedu nad koronom, u drugim državama traje vakcinacija četvrtom dozom, a pitanje je gde je tu Srbija.

 

 

U svijetu dato više od 4,88 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa

 

 

– Očekujem da za mesec dana, možda i ranije, naš Nacionalni komitet za imunizaciju donese odluku o produžavanju sertifikata posle treće doze vakcine ili ćemo uvesti četvrtu dozu. To je sada pod velikim znakom pitanja, jer je omikron stekao prirodni imunitet, ne samo vakcinalni. Još nismo razmatrali četvrtu dozu, a na tu temu ima nedovoljno radova. Potrebno je da vidimo kako se kreće količina antitela posle buster doze, kod građana koji su je primili, i za to nam treba još vremena, kako bismo doneli konačnu odluku o daljim postupcima. Zasada insistiramo na vakcinaciji i na trećoj dozi, koja je vrlo značajna za povećanje imunskog odgovora – objašnjava prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba.

U narednih nekoliko nedelja, prema njenim rečima, biće razmotrena mogućnost produžavanja sertifikata za kompletno vakcinisane, pa će u tom slučaju ovaj dokument biti „zelen“ duže od sedam meseci.

 

– Ne mogu da kažem da će važenje sertifikata biti neograničeno, dok ne vidimo da li će se pojaviti ponovo novi soj i da li će biti još doza. Omikron je dominantan u većini zemalja Evrope i probio je vakcinalni imunitet, tako da sada svi po svom nahođenju menjaju mere. Najsigurnije je da svaka zemlja bez obzira na vakcinu, traži PCR test. Kad se pojavi novi soj virusa, isto je kao da se pojavio novi virus, jer je vakcina napravljena u odnosu na vuhansku varijatnu, ali ne može da spreči zaražavanje omikronom. Ipak, tri doze će svakoga zaštititi od teških formi bolesti. SZO zato i dalje apeluje da se na globalnom nivou postigne vakcinacija – naglašava prof. dr Jovanović, profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

 

 

Četvrta doza u Izraelu i Emiratima

U pojedinim zemljama počeo je program davanja četvrte doze vakcine. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima građani koji su se među prvima vakcinisali, mogu da prelaze iz jednog emirata u drugi sa primljenom drugom buster dozom, odnosno četvrtom dozom vakcine. Oni koji su primili dve, odnosno tri doze, moraju da rade PCR testove da bi im aplikacija za putovanje imala „zeleni status“. U Izraelu takođe traje program davanja četvrte doze vakcine protiv koronavirusa, koju primaju stariji od 60 godina i svi zdravstveni radnici.

 

 

 

 

Nulta Tačka/Mediji

 867 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *