GRČKI MEDICINSKI RADNICI SU NA 5 SATI PREKINULI RAD U ZNAK PROTESTA PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE!

GRČKI MEDICINSKI RADNICI SU NA 5 SATI PREKINULI RAD U ZNAK PROTESTA PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE!

Radnici u državnim bolnicama u Grčkoj održali su danas petosatni prekid rada u znak protesta zbog odluke vlade kojom je vakcinacija protiv COVID-a 19 obavezna za sve zdravstvene radnike u javnom i privatnom sektoru.

Oko 300 bolničkih radnika okupilo se ispred ministarstva zdravlja u Atini u znak protesta protiv mera koje stupaju na snagu 1. septembra. Vlada je jasno stavila do znanja da produženja do ove odluke neće biti.

Oni koji rade u javnom ili privatno zdravstvenom sektoru i oni koji rade u domovima za negu starijih lica koji do tog datuma nisu primili barem jednu dozu vakcine ili koji nemaju potvrdu o nedavnom oporavku biće suspendovani sa posla.

Sindikat radnika javnih bolnica rekao je da se iako podržava vakcine protivi tome da one budu obavezne.

,,Nećemo ostaviti bespomoćne zdravstvene radnike koji imaju pravo da biraju da li žele da se vakcinišu ili ne”, poručili su iz sindikata. ,,Pacijenti nisu u opasnosti da ih zdravstveni radnici zaraze. Bolnice su ponovo pune pacijenata koji pate od koronavirusa kojeg su dobili u svojim okruženjima.”

Ministar zdravlja Vassilis Kikilas rekao je da su oni koji se bune protiv ove mere ,,male manjine” koji se često bune zbog niza pitanja vezanih za nacionalni zdravstveni sistem.

,,Oni su u suprotnom smeru od većine grčkog društva koje želi da zaštiti javno zdravlje”, rekao je on.

U grčkoj vakcinacija nije obavezna osim za one u zdravstvenom sektoru ali vlada je u utorak objavila da će ograničiti nevakcinisanim osobama kretanje kao što je to urađeno u Francuskoj.

Mere koje će biti na snazi od 13. septembra do 31 marta, uključuju obavezno nedeljno testiranje za nevakcinisane radnike u javnom i privatnom sektoru, te pristup prostorima kao što su restorani, barovi, kafići i zabavni prostori u koji će moći da uđu samo osobe sa potvrdom o vakcinaciji ili nedavnom oporavku.

 

 1,191 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *