Glupost bez granice! Odbojkašice iz Kine su nosile maske u toku meča protiv Irana

Glupost bez granice! Odbojkašice iz Kine su nosile maske u toku meča protiv Irana

Odbojkaška utakmica na kojoj su reprezentativke Kine igrale noseći zaštitne maske N95 izazvala je pometnju na društvenim mrežama u ovoj zemlji ali i širom sveta.

Mnogi korisnici interneta su zbog toga bili ljuti i sugerisali da je zdravlje igračica žrtvovano zarad strategije „nulte tolerancije na kovid” u zemlji.

Odbojkašice su posle skinule maske za drugi set i odvele reprezentaciju do pobede.

Kineski odbojkaški savez se kasnije izvinio, u pokušaju da se opere od korona terora rekavši da je odluka doneta zbog „nesporazuma”.

Ali mnogi su i dalje kritikovali ovakav potez, a jedan je to naveo kao primer gde su zvaničnici „otišli predaleko” po pitanju kineske politike obaveznog nošenja maski.

Utakmica je odigrana u četvrtak u okviru Azijskog kupa na Filipinima, a protivnik kineskom timu bila je ekipa Irana.

China's women's volleyball team cause a stir online after wearing face masks  in Asian Cup win over Iran | South China Morning Post

Fotografije sa meča, na kojima se vide sportistkinje sa maskama, kružile su društvenim mrežama,- što je izazvalo neuobičajen izliv kritika na internetu, sa više od 16 miliona pregleda na najvećoj kineskoj društvenoj mreži Veibo.

„Da li je važnije zdravlje ili rezultat? Moramo da preuzmemo određenu odgovornost prema našim sportistima”, glasio je jedan komentar.

„Dokle će se trajati ova takozvana farsa za prevenciju epidemije? Hoćemo li da postanemo predmet sprdnje svih drugih zemalja?”, dodao je drugi korisnik.

Bes koji je zavladao internetom podstakao je Odbojkaški savez Kine da reaguje uputivši javno izvinjenje.

U saopštenju na mreži Veibo, objašnjeno je kako se pre utakmice saznalo za igračice zaražene koronom iz drugih timovima, te da su neki simptomi primećeni i među kineskim članicama tima.

Da bi sprečili širenje, zahtevali su da njihove reprezentativke nose maske pri izlasku na teren.

 Evropljani će plakati- Luciferi iz Davosa žele od 2030 da “GAJE LJUDE”

Ali pošto im nije bilo jasno da li moraju da nose maske i na terenu, nastavile su da ih nose i tokom prvog seta, rečeno je.

Prvi set su izgubile, pa je većina igračica kasnije skinula maske tokom pauze, da bi na kraju pobedile Iran 3:1.

U saopštenju Odbojkaškog saveza Kine se pominju i „nove teškoće” sa kojima se suočavaju kineski timovi koji se takmiče u inostranstvu – čiji članovi uglavnom nisu ranije bili izloženi kovidu.

Kina nastavlja da primenjuje neka od najstrožih ograničenja oko korone u svetu, poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, strogog i iznenadnog karantina.

 

 

 

 

 

NultaTačka

 729 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *