GLAVNOM GRADU INDIJE PRIJETI NESTANAK STRUJE! AKO SE ZALIHE UGLJA NE OBNOVE ZA 2 DANA SLIJEDI NESTANAK ENERGIJE U DELHIJU

GLAVNOM GRADU INDIJE PRIJETI NESTANAK STRUJE! AKO SE ZALIHE UGLJA NE OBNOVE ZA 2 DANA SLIJEDI NESTANAK ENERGIJE U DELHIJU

Više od polovine indijskih 135 termoelektrana na ugalj, koje ukupno snabdevaju oko 70 odsto električne energije u zemlji, ima zalihe uglja za manje od tri dana.

New Delhi: U naredna dva dana moglo bi doći do nestanka električne energije u glavnom gradu zemlje ako se isporuke uglja u elektranama ne poboljšaju, rekao je danas ministar iz Delhija. Delhi se pridružuje dugačkom redu država, uključujući Tamil Nadu i Odisha, koje su izrazile zabrinutost zbog dugih isključenja struje zbog nedostatka uglja u elektranama.

 

 

 

Više od polovine indijskih 135 termoelektrana na ugalj, koje ukupno snabdevaju oko 70 odsto električne energije u zemlji, ima zalihe uglja za manje od tri dana, pokazali su podaci centralnog operatora mreže, javila je novinska agencija Rojters ranije ove nedelje.

“Ako se snabdevanje ugljem ne poboljša, doći će do nestanka struje u Delhiju za dva dana”, rekao je danas ministar energetike nacionalne prestonice Satyendra Jain. “Elektrane na ugalj koje snabdevaju električnom energijom Delhi moraju da drže minimalne zalihe uglja od mesec dana, ali sada se to svelo na jedan dan”, rekao je Jain.

“Naš zahtev centru je da se železnički vagoni urede i ugalj što pre transportuje do elektrana. Sve elektrane već rade sa kapacitetom od samo 55 odsto”, rekao je glavni ministar Arvind Kejriwal iz Aam Aadmi stranke (AAP).

Gospodin Jain je rekao da se čini da je krizu uglja “izazvao čovek, baš kao i krizu snabdevanja medicinskim kiseonikom tokom drugog talasa COVID-19”.

“U toku je politika. Ako stvorite krizu, čini se da je neki veliki posao učinjen njenim rešavanjem”, rekao je ministar iz Delhija.

Delhi ima elektranu na gas od 1.300 megavata (MW) u Bawani na periferiji grada. “Sve tri kompanije u Delhiju su distributeri, a ne proizvođači električne energije. Zavisimo od glavnih elektrana. Ako ne dođe do snabdevanja, onda će nakon dva dana doći do nestanka električne energije u celom Delhiju”, rekao je Jain.

Rojtersova analiza dnevnih podataka od centralnog regulatora mreže pokazala je da je indijski deficit u snabdevanju električnom energijom u prvih sedam dana oktobra iznosio 11,2 odsto ukupnih nestašica zemlje tokom cele godine.

Blackout Warning For Delhi If Coal Supply Not Restored In 2 Days - Today World News

 

Podaci su javno dostupni, ali analiza daje prvu konkretnu naznaku obima problema. Snabdevanje energijom globalno je pod pritiskom jer su cene skočile, a potražnja i lanci snabdevanja su prenategnuti i opterećeni oporavkom potrošnje nakon obustave koja je nastala kako bi se obuzdala pandemija.

Gospodin Kejriwal je danas na Twitter-u napisao da je pisao premijeru Narendri Modiju zbog njegove intervencije u uspostavljanju odgovarajućih aranžmana uglja i gasa za elektrane koje snabdevaju grad električnom energijom. “Delhi bi se mogao suočiti sa energetskom krizom. Ja lično pomno pratim situaciju. Trudimo se svim silama da to izbegnemo. U međuvremenu sam napisao pismo premijeru Hon’blea tražeći njegovu ličnu intervenciju”, napisao je Kejriwal na Tviteru.

 

 

 

 

Nulta Tačka/NDTV

 956 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *