GLADOVANJE JE UBJEDLJIVO NAJGORI NAČIN ZA MRŠAVLJENJE a evo i zašto

GLADOVANJE  JE UBJEDLJIVO NAJGORI NAČIN ZA MRŠAVLJENJE a evo i zašto

 

 

Osjećaj gladi pokreću hormoni, ponajprije hormon inzulin koji reguliše metabolizam šećera i energije te hormon grelin koji se proizvodi u želucu kad tijelo osjeti nedostatak različitih izvora energije. Grelin je zapravo hormon gladi.

 

 

Želudac redovno, otprilike svakih 20 minuta, otpušta male količine grelina i velika je vjerovatnost da ćemo poslije četiri doze grelina iskusiti osjećaj koji poistovjećujemo s glađu. Taj nas osjećaj u pravilu pogađa svakih sat i pol, ali to ne znači da smo gladni. Upravo suprotno, to znači da u njemu imamo još hrane koja se pretvara u energiju. Zato je bitno prepoznati kad smo zaista gladni.

 

Znamo da smo gladni kad nas čaša vode ne oživi ili kad je prošlo neko vrijeme, a osjećaj da trebamo jesti se pojačao. Recimo žudnje za namirnicama kao što su grickalice i slatkiši ili možda nešto masno prođu za desetak minuta, dok glad može trajati satima pa čak i danima. Također kada iskusimo mentalnu tromost ili vrtoglavicu te kada nam krvni šećer padne dovoljno nisko, jasno nam je da moramo nešto pojesti, prenosi Aura.

 

 

Sve rečeno odnosi se na sve tipove ljudi bez obzira na konstituciju i težinu. Primjerice, možete imati problema s proizvodnjom i apsorpcijom inzulina te imati prekomjernu težinu, no ipak biti .Ali izbjegavanje jedenja nije način da odgovorimo na taj problem. Kad mozak ostane bez glukoze, odnosno bez hrane, ostat će i bez volje, kao i tijelo. Nakon toga obično slijedi prejedanje kako bi mozak dobio potrebno gorivo. Najbolje da jedete redovnoo, manje obroke i češće, a što se tiče veličine obroke jedna porcija se obično računa kao ono što stane u šaku pa jedite u toj količini. Tako ćete jesti promišljenije, s više uživanja i manje kilograma.

 

 

 

 

 

hayat

 1,829 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *