Gersonov plan ishrane čisti organizam, liječi rak i teške hronične bolesti

Gersonov plan ishrane čisti organizam, liječi rak i teške hronične bolesti

Ova jedinstvena terapija na prirodan način aktivira sposobnost tijela da se samo liječi i to uz pomoć organske prehrane na bazi sirovog voća i povrća, i prirodnih dodataka prehrani

 

Doktor Maks Gerson bio je njemački doktor koji je tokom tridesetih godina 20. vijeka razvio teoriju koja nudi riješenje za većinu bolesti koje danas haraju zapadnim svijetom. Gerson se inače smatra ocem prehrambenih detoksifikacija koje su u zadnje vrijeme itekako popularne.

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/06/aura-328-gersonova-dijeta.jpg

 

 

Veći dio svog života Gerson je patio od teških migrena, a doktori kojima se obratio za pomoć nisu mu mogli ponuditi konkretno riješenje, osim praznih riječi utjehe da će migrena proći kada pređe petu deceniju života. S obzirom da nije namjeravao i dalje bespomoćno patiti i svakodnevno trpiti nesnonse bolove, Maks Gerson je sam počeo tražiti lijek po svim knjigama i medicinskim dokumentima koju su mu došli pod ruke.

Kopajući po manje poznatim spisima o alternativnoj medicini, Gerson je naišao na rad u kojem se spominje jedna žena koja je migrenu izliječila primjenom posebnog plana prehrane, tačnije vegererijanskom ishranom bez soli.

 

 

 

 

Stres i strah su siguran put u bolest

U početku, Gerson je svoju terapiju koristio isključivo kao lijek za migrene i tuberkulozu. Početkom 1928.g., počeo je sa eksperimentisanjem i razvio je vlastitu metodu za prirodno liječenje hroničnih bolesti, koja se pokazala izuzetno uspješnom u liječenju tumora i raka.

Gersonova terapija temelji se na čvrstom uvjerenju da je većina bolesti uzrokovana nakupljanjem toksina u tijelu a koji se u organizmu gomilaju zbog svakodnevnih životnih stresova i briga.  Ovu tezu potvrdili su i brojni svjetski naučnici koji već godinama u javnost izbacuju rezultate istraživanja koja pokazuju da je upravo stres glavni okidač za veliki broj tjelesnih bolesti. Osim toga, Gerson je često upozoravao i na štetnost drugih negativnih emocionalnih stanja poput bijesa, neraspoloženja, straha i pretjerane brige koje su siguran put u bolest.

Također je vjerovao da pacijenti sve bolesti mogu liječiti konzumirajući pretežno sirovo voće i povrće, zajedno sa prirodnim sokovima i različitim dodacima prehrani.

  • Uspješna terapija zahtijeva potpuni sklad fizičkih i psihičkih funkcija kako bi se postigla kompletna obnova organizma. Strah je izuzetno opasna emocija koja može uzrokovati pojavu ozbiljnih bolesti i drugih zdravstvenih komplikacija. S druge strane, pozitivni osjećaji poput nade, ljubavi, hrabrosti, zahvalnosti i duboke povezanosti svetosti i svrhe života mogu ojačati naš imunološki sistem – izjavio je svojevremeno Maks Gerson.

 

 

 

 

 Tajna je u organskoj ishrani

Maks Gerson bio je među prvim doktorima koji je prepoznao važnost i ljekovitost organske hrane koja ne uključuje savremene štetne dodatke poput pesticida i hemijskih đubriva.

Istina, temelj Gersonove terapije za liječenje raka i drugih teških bolesti je vegeterijanizam, ali se smiju koristiti određeni dodaci životinjskog porijekla. U principu, svo voće i povrće koje konzumiramo mora biti organsko i svježe, a ukoliko namirnice kupujete u supermarketima, potrebno ih je dobro isprati kako bi se uklonili pecticidi i drugi hemijski zagađivači.

Također, dozvoljene su sve vrste voća i povrća osim bobica, oraha, ananasa, avokada i krastavaca. Bobice i ananas mogu izazvati alergijske reakcije, dok su orasi bogati proteinima koji u većim količinama mogu biti štetni. S druge strane, avokado u svom sastavu ima visok procenat štetnih masti, a krastvce je u kombinaciji sa preporučenim sokovima veoma teško probaviti i mogu izazvati stomačne tegobe.

Za razliku od drugih metoda detoksikacije i alternativnih metoda liječenja raka, Gerson je razvio plan ishrane koji ne samo da uklanja simptome određene bolesti, već na vrijeme liječi uzroke većine degenenerativnih bolesti kao što su zasićenost toksinima i nedostatak hranjivih tvari u organizmu.

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/06/aura-328-maks-gerson.jpg

 

 

Jelovnik doktora Gersona

Ukoliko se odlučite na ovaj vid ishrane, za veoma kratko vrijeme uspjet ćete regenerisati organizam hraneći tijelo sa sedam do devet kilograma organskog voća i povrća, koje se najčešće konzumira u obliku sokova i to do trinaest čaša dnevno. Na ovaj način, oksigenacija organizma se udvostručuje, a istraživanja su potvrdila da je upravo nedostatak kisika u krvi jedan od uzroka mnogih teško izlječivih degenerativnih bolesti.

 

Doktor Gerson u skoro svim svojim spisima naglašava konzumiranje salata od sirovog voća i povrća. Najefikasniji sastojci salate uključuju jabuke, mrkve, celer, zelenu salatu, brokule, paradajz, zelene paprike, rotkvice, repu i kupus. Obroci sa krompirom se preporučuju za ručak i večeru, a jednom sedmično ih mogu zamijeniti obroci sa smeđom rižom.

Za doručak se preporučuje zobena kaša u koju se može dodati kriške jabuke, papaje ili drugo svježe voće. Med i javorov sirup smiju konzumirati svi osim dijabetečara i osoba koje boluju od hipoglikemije.

 

 

 

Obroci sa krompirom se preporučuju za ručak i večeru, a jednom sedmično ih mogu zamijeniti obroci sa smeđom rižom. Za večeru se preporučuje ljekovita Hipokratova supa, a vjeruje se da je ovaj recept smislio sam otac medicine prije 2500 godina, prema kojem je i dobila ime.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

–  jedan korijen celera

–  jedan korijen peršuna srednje veličine

–  dvije glavice crnog luka

–  jedna velika glavica praziluka

–  bijeli luk po želji

– 600g paradajza

– 400g krompira

Navedene namirnice isjeckajte i stavite u šerpu pa ih potopite svježom planinskom vodom. Kuhajte ih na najjačoj vatri do dva sata, dok povrće ne omekša. Supa se konzumira vruća, i može se držati u frižideru do dva dana.

Ovaj način ishrane dokazano je djelotvoran u liječenju visokog i niskog krvnog pritiska, bolesti bubrega, artritisa, multiple skleroze i raka.

 

 

 

 

 Plan konzumacije prirodnih sokova

Osim što je zagovarao vegeterijansku ishranu, dr. Gerson je tokom svog istraživanja usavršio i preciznu satnicu pijenja sokova koji su neophodni u detoksikaciji organizma. Potrebno je držati se ovog plana kako bi tijelo imalo vremena da se navikne i na najbolji način iskoristilo sve hranjive i ljekovite materije koje ćete unijeti u organizam.

 

8:00 – Prije doručka popiti čašu svježeg soka od narandže

9:00 –  Popijte jednu čašu soka od zelenog voća i povrća

10:00 – Čaša soka od mrkve i jabuke

11:00 –  Vrijeme je za zdravi napitak od mrkve

12:00 – Ponovo popijte čašu zelenog soka (lisnato povrće)

13:00 – Uz ručak popijte čašu svježeg soka od mrkve i jabuke

14:00 – Čaša zelenog soka

15:00 i 16:00 – Ponovo popijte čašu soka od mrkve

17:00 – Opet popijte iscijeđeni sok od mrkve i jabuke

18:00 – Zeleni sok

19:00 – Večeru i dan završite sokom od mrkve i jabuke

 

 

 

 

Američka doktorica: „Rak me više ne plaši“

Koliko je popularna i uspješna Gersonova metoda svjedoče i brojni izliječeni pacijenti širom svijeta koji su donijeli najbolju odluku u svom životu odlučivši isprobati Gersonov način ishrane. Na Internetu se mogu pronaći detaljni podaci o uspješnosti ove metode, posebno u liječenju melanoma u ranoj fazi gdje je stopa izliječenja nevjerovatnih 80-95%.

Lorin Dej, amekička doktorica je prije nekoliko godina i sama bolovala od raka dojke. Danas je živa i potpuno zdrava i redovan je gost televizijskih emisija u kojima svjedoči o uspješnosti Gersonove terapije. Čak je bila i gost planetarno populatne emisije Oprah show u kojoj je javnosti predstavila svoju knjigu „Rak me više ne plaši“, a u kojoj hvali Gersonovu metodu i opisuje svoj čudesni put ka ozdravljenju.

 

 

 

Tom prilikom izjavila je kako su je doktori nakon dijagnosticiranja raka na neki način već osudili na smrt, i tada je došla do zaključka da modernu medicinu problem izliječenja raka i ne zanima previše. Ogorčena nezainteresovanošću svojih kolega za pronalazak lijekova za najteže bolesti, Lorin je postala veliki zagovornik alternativnih i prirodnih načina liječenja ove bolesti.

U čast ovog velikog doktora koji je umro 1959. godine, osnovani su zdravstveni centri u Meksiku i Mađarskoj koji danas primaju i uspješno liječe pacijente na Gersonov način.

 

 

 

 

(aura.ba)

 1,470 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *