FAŠIZAM U ITALIJI: OD DANAS SU OBAVEZNE KOVID PROPUSNICE NA SVIM RADNIM MJESTIMA! NAKON OVOGA SLIJEDE PROTESTI I NEREDI!

FAŠIZAM U ITALIJI: OD DANAS SU OBAVEZNE KOVID PROPUSNICE NA SVIM RADNIM MJESTIMA! NAKON OVOGA SLIJEDE PROTESTI I NEREDI!

COVID propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od danas to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru.

Covid ausvajs je od danas obavezan na svim radnim mestima u Italiji. Kazna ako je zaposleni nema ide i do 1.500 eura, a strahuje se da bi to najviše posledica moglo imati na radnike u transportu i u lukama, gde su stope vakcinacije protiv COVID-19 relativno niske.

Dok je 46 miliona Italijana starijih od 12 godina, što je više od 85 posto, primilo najmanje jednu vakcinu, procenjuje se da je oko 2,5 miliona italijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Zelena propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od danas to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru, kao i za one koji rade od kuće.

 

 

Kazne od 500 do 1.500 eura

U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer nema zelenu propusnicu, to će se smatrati neopravdanim odsustvom i taj zaposleni će ostati bez plate, iako nije predviđena disciplinska mera i osoba ne može biti otpuštena.

Predviđene su i kazne od 500 do 1.500 eura, ukoliko zaposleni dođu na posao bez tog dokumenta.

Očekuje se veliki pritisak na apoteke i ostala mesta na kojima je moguće testiranje za dobijanje zelene propusnice, koje su već krenuli sa osiguravanjem potrebnih zaliha testova.

Da bi dobili zelenu propusnicu Italijani moraju biti vakcinisani bar jednom dozom vakcine ili da su preležali COVID-19 u poslednjih šest meseci, a još jedan od uslova je i da su testirani negativno na svakih 48 sati.

Odluka o obaveznoj zelenoj propusnici je generalno gledano popularna, pošto dve trećine Italijana smatra da je ona potrebna, prema ovosedmičnom istraživanju Ipsosa.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! PROF. DR ALEK RAČIĆ I MARIO ZNA!

Međutim, ona ima i protivnike, pa su tako, nakon protesta u Rimu i Milanu prošle subote, u kojoj su se sukobili protivnici uvođenja COVID propusnica sa pripadnicima policije i kada je uhapšeno 12 osoba, a oko 30 povređeno, za danas najavljene nove demonstracije.

U luci Trst na severu Jadrana, gde je samo 40 posto od 950 radnika vakcinisano, preti štrajk i prekid u snabdevanju, to su najavile i kamiondžije, a postoje upozorenja o smetnjama i u javnom prevozu u industrijskom centru Milanu.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su da otkažu štrajk ako vlasti odgode obaveznu primenu propusnice do kraja oktobra, ali je vlada to odbila.

 

 

 

 

NultaTačka/AlJazzera

 973 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *