Evo zašto trebate piti čaj svaki dan

Evo zašto trebate piti čaj svaki dan

Čaj je od velike važnosti za dobro zdravlje i dug život, pokazuje novo istraživanje, prilikom kojeg je analizirano 40 studija.

 

Mnogi od nas čaj piju samo kada se razbole, a činjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.

Prvo, čaj je veoma dobar za srce. Preporučuje se konzumiranje četiri do pet šoljica crnog ili zelenog čaja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni pritisak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.

 

 

 

S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u Srbiji, definitivno bi trebalo da nam ispijanje čaja svima pređe u naviku.

Osim toga, zeleni i crni čaj značajno smanjuju nivo lošeg holesterola koji se povezuje sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 sedmice zaključila da tri šoljice crnog čaja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 odsto, a odnos između lošeg i dobrog holesterola se poboljšava za 16,6 odsto.

 

Slikovni rezultat za caj

 

Zeleni čaj najbolje djeluje na snižavanje nivoa holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog čaja značajno poboljšava kognitivne funkcije. Takođe, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju čaj.

Jedna studija je takođe pokazala da ljudi koji konzumiraju crni čaj malo bolje prolaze na testovima koji zahtijevaju pažnju.

 

 

 

“Drugi najpopularniji napitak na svijetu, poslije vode, čaj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama”, kažu autori studije.

Kada govorimo o čaju, trebalo bi pomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – čaj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svež.

 1,220 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *