EVO ZAŠTO TREBA JESTI GRAH BAŠ SVAKI DAN

EVO ZAŠTO TREBA JESTI GRAH BAŠ SVAKI DAN

 

 

 

Grah je jedna od onih namirnica koje ljudi pokušavaju izbjeći zato što, eto, napuhuje i donosi probleme s vjetrovima, no ako je vjerovati kanadskim naučnicima – grah bi trebalo jesti svaki dan!

Dobro, ne mora to biti baš grah, ali bilo što iz reda grahorica, odnosno mahunarki – svakako. To znači da bi svaki dan na tanjiru trebali imati leću, bob, grašak, slanutak ili soju. A zašto?

 

 

Kanađani tvrde da veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masnoća. To blagotvorno djeluje na holesterol, odnosno smanjuje onaj loš, a povećava dobar.

 

 

Mahunarke su također pune proteina, vitamina, minerala i vlakana, a zbog ovog posljednjeg odlično djeluju na probavu. Ako vas dosad nismo potaknuli na to da jedete više graha, možda će vam ovaj podatak promijeniti mišljenje.

 

 

Porcija od 130 grama dnevno pomoći će vam da skinete suvišne kilograme bez ikakve dijete. Utvrđeno je da ovakva malena promjena na jelovniku rezultira gubitkom 0,34 kilograma u šest sedmica. Sad ste sigurno razočarani, no gledajte na to s druge strane: dugoročno, zajamčena vam je vitka linija, kilogrami se neće vraćati, a vi ste, time što se hranite zdravo, svome tijelu učinili uslugu.

 

 

 

 

hayat

 1,779 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *